donderdag 18 juli 2024
spot_img

Kleine huisjes van afval

De afgelopen weken zijn de eerste woonunits geplaatst aan de Kleingouw. In opdracht van woningstichting Het Grootslag worden totaal 28 woonunits geplaatst. De units zijn bedoeld voor een en tweepersoons huishoudens die staan ingeschreven bij Woonmatch West-Friesland. De Fractie van MORGEN! heeft zich heel erg hard gemaakt voor de komst van deze units. De huisjes leveren een snelle deeloplossing voor het enorme woningtekort, en er is meer om enthousiast over te zijn.

De units zijn gemaakt door Clean2Anywhere die samen met hun partners pionieren met duurzame en praktische oplossingen die goed zijn voor milieu, materiaal en mens. De woonunits worden gebouwd uit gerecycled plastic en (sloop)hout. Oude spijkerbroeken worden gebruikt als isolatiemateriaal. Met de bouw van de units wordt materiaal van de stort en de verbrandingsoven gered. Per woonunit wordt zo’n 6 ton aan afval gered, waarvan het overgrote deel uit afvalplastic bestaat. De units zijn bovendien zo gemaakt dat ze makkelijk te demonteren zijn en het bouwmateriaal tot in lengte van jaren kan worden hergebruikt. Een prachtig voorbeeld van circulaire bouw. De woonunits voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.

In allerlei details zijn creatieve oplossingen bedacht. De stoere zwarte douchebakken en wastafels voor de badkamers worden niet ingekocht, maar worden ook van gerecyclede plastic platen gemaakt in de fabriek van Clean2Anywhere. De woonunits worden grotendeels gebouwd met de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het productieproces is zo ingericht dat specifieke bouwkundige vaardigheden niet nodig zijn. Wat wel wordt vereist is de motivatie om te werken en te leren.
De units zijn zeer energiezuinig. Ze beschikken over een zoutaccu voor de elektriciteit en de verwarming. De accu wordt geladen door zonnepanelen en in de winter door het elektranet. De woonunits zijn daarmee ook milieu- en toekomstbestendig.

Dick Visser, fractieondersteuner MORGEN!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen