maandag 24 juni 2024
spot_img

Kleurrijke abstracte kunst maakt mij blij!

De grote en kleurrijke schilderijen staan in de werkkamer. Naast de schilderijen en nieuwe blanco canvassen staat er ook een naaimachine een paspop in de kamer. Verder vind je hier allerlei potten met kwasten, tubes met verf, draad en naald. Materialen genoeg om creatief aan de slag te gaan. “Het is heerlijk een aparte ruimte te hebben waar je meteen aan de slag kunt en waar je een werkstuk even kunt laten liggen.”

Monique van Ravenzwaaij-van Zaane (43) geniet als ze creatief bezig kan zijn. Vooral de schilderkwasten heeft ze de laatste tijd weer regelmatig in de hand. “Ik ben een bezige bij en altijd ergens mee bezig. In die drukte geeft het schilderen me juist de rust die ik ook hard nodig heb.”

Mode en stof
Monique was altijd al een creatieveling. Ze ging naar de modevakschool en werkte lange tijd met de mooiste stoffen. “Nog steeds vind ik het heerlijk om met mooie materialen een bijzonder kledingstuk te maken, maar niet meer als werk. Nu als hobby, gewoon voor mezelf. Dat verklaart de paspop en de naaimachine tussen mijn schildersspullen. Hier kan ik het laten staan, het staat niemand in de weg. Als ik inspiratie heb kan ik er zo weer mee verder.”

Verf en kleur
Met schilderen ben ik begonnen toen ik in Grootebroek woonde. Mijn buurman Joost van Eijk gaf schilderlessen en ik dacht, waarom ook niet? Van hem heb ik de eerste beginselen in olieverf geleerd. Later heb ik ook wel andere materialen geprobeerd, maar inmiddels ben ik weer terug bij olieverf. Werken met olieverf heeft een aantal eigenschappen die goed bij mij passen. Zo blijft het lang nat, kun je het goed mengen, ook op het doek zelf. Daarnaast vind ik de kleuren dieper, warmer en dat past bij mijn kleurrijke werk.”

Bloemen, vlinders en olifanten
Vaak zijn het bloemen die op het doek verschijnen. Maar ook kleurrijke vleugels van vlinders zijn regelmatig terug te vinden. Toch laat Monique zich daardoor niet aan een onderwerp binden. “Na een reis door Japan maakte ik een geisha en laatst heb ik me ook gewaagd aan een kudde olifanten. In grijstinten ja, helemaal uit mijn comfort zone! Later heb ik ze ook nog eens in blauwtinten uitgewerkt. Je wilt niet steeds hetzelfde doen en dus was dit een mooie uitdaging aan mezelf.”

Inspiratie is overal
Monique kan geïnspireerd raken door een gordijnstof of een servetje. “Zelfs een patroontje op een velletje wc-papier kan mijn blik vangen,” lacht ze. “Toch wordt het nooit precies zo als ik het gezien heb, ik geef er altijd een eigen draai aan. Maar soms begint het inderdaad allemaal met iets heel kleins en leidt het tot een spannend doek van wel een meter bij een meter!”

Kunstroute
Werken maken op bestelling doet ze niet. “Wel heb ik een paar schilderijen verkocht, maar dan had ik die al gemaakt en vond iemand ze mooi en wilde ze graag kopen. Ook heb ik geen galerij waar ik mijn werk tentoon stel of zo. Wat ik wel een keer ga proberen is om mee te doen aan bijvoorbeeld een Kunstroute op het dorp. Het is leuk om de reacties van anderen op je werk te zien. Ik hoop dat anderen er ook net zo blij van worden als ik.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen