vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Klusjesmannen, kantoorlui en sporters: iedereen kan naar de oefentherapeut

Wim Koopman (25) uit Andijk startte in september 2015 zijn oefentherapiepraktijk aan de Gedeputeerde Laanweg. Sindsdien helpt hij iedereen die klachten heeft bij het bewegen om permanent de houding te verbeteren.

Sporters, kantoorlui, klusjesmannen en kassières: door verkeerd te bewegen kan eenieder op zijn eigen manier last krijgen van lichamelijke ongemakken. Bijvoorbeeld als je veel tilt, bukt, springt of onjuist zit. Bij oefentherapie wordt grondig gekeken naar de manier van bewegen en belasten van het lichaam. Het doel is vervolgens om de houding en het beweeggedrag te verbeteren, zodat de pijn vermindert of verdwijnt.

Oplossing
“Vaak stappen mensen hier binnen met klachten zonder aanleiding, bijvoorbeeld rugklachten, pijn in de gewrichten of hoofdpijn die maar niet overgaat”, legt Wim uit. Een vragenonderzoek is het startpunt naar een oplossing. “Het is belangrijk om te weten wat voor werk en hobby’s iemand heeft en natuurlijk kijk ik ook naar het bewegingspatroon; hoe iemand zijn lichaam belast.”

Vervolgens maakt hij zijn cliënt bewust waar de klacht vandaan komt, zodat met oefeningen een juiste houding kan worden aangenomen. “Ik kan gebruikmaken van vele materialen die daarbij ondersteunen.” De praktijk bevindt zich namelijk in het pand van sportschool Strength & Conditioning West-Friesland.

Sporters
Wim neemt dan ook vele sporters onder handen voor het verbeteren van beweging en houding, ongeacht welke sport zij doen. “Een voetballer belast zich anders dan iemand die krachtsport beoefent. Het is elke keer weer een uitdaging: een puzzel die je eerst moet snappen en vervolgens gaat oplossen.”

Uniek in Nederland
Bij oefentherapie wordt voornamelijk naar het gehele lichaam gekeken, maar Wim heeft tevens kennis om zich op specifieke zones te richten. Momenteel doet hij de universitaire masteropleiding fysiotherapie met een specialisatie in orthopedisch manuele therapie. Daarin is hij uniek: hij is de enige in Nederland die deze specialisatie combineert met oefentherapie.

Met deze kennis kan hij nog gedetailleerder kijken naar onder andere rug- en nekklachten of zere gewrichten. “Oefentherapie gaat over uitleggen en bewegen, terwijl orthopedisch manuele therapie vooral hands-on is. Die behandeling bestaat bijvoorbeeld uit handgrepen, massages of kraken van de gewrichten.”

Behandeling
Voor de één zijn twee bezoeken al voldoende, een ander moet wellicht twaalf keer ondersteund worden voordat de ommezwaai in het bewegen plaatsvindt. Voor oefentherapie is geen verwijzing van de huisarts nodig. Meer informatie via www.koopmanoefentherapie.nl of tel. 0625116916. Koopman Oefentherapie is te vinden aan Gedeputeerde Laanweg 43.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen