maandag 22 juli 2024
spot_img

KNA speelde 12 en 13 april de klucht Chaos geschreven door Hugo Renaerts

Chaos gaat over een overspannen regisseuse, (Sandra van Dokkum), die het derde bedrijf van haar voorstelling probeert te redden tijdens de generale repetitie. Dit is het eerste bedrijf van het stuk. In de generale gaat werkelijk alles fout; mensen zeggen de verkeerde tekst, de rekwisieten staan niet op de goede plek en waarom stapt iedereen toch op het snoertje van de telefoon? Zo gaat die af terwijl dat niet hoort! Het ergste? Alles is de schuld van de regisseuse. Zij verandert alles en zij vraagt teveel van haar acteurs. De oppas van Rita (Renske Bönker) verdient zo wel goed aan dit avondje.
Waarschijnlijk is het verhaal u bekend dat, als de generale verkeerd gaat, de uitvoering juist heel goed gaat. Niks is echter minder waar. In het tweede bedrijf van het stuk zien we de uiteindelijke uitvoering van dit derde bedrijf. U dacht dat het eerste bedrijf al een chaos was? Zet uzelf dan maar schrap; er wordt een bloemendief verzonnen, Willy (Frans Schenk) breekt bijna zijn nek over de koffers die nog op het toneel staan en Jo Schalks (Frans Kwantes) vergeet zijn kaartjes! En als klap op de vuurpijl valt het decor ook nog eens uit elkaar, waardoor de regisseuse (Sandra van Dokkum) overstuur raakt en op moordtocht gaat met een moker. Nou, dit stuk heeft zijn titel, Chaos, echt verdient!

Natuurlijk is de ontwikkeling van deze chaos prachtig om te zien, maar de personages zijn ook nog eens om van te genieten. Wie heeft ooit gedacht dat Willy een affaire heeft met Maaike (Petra Gorter), terwijl zij de vrouw is van Harry (Jan Perton)? En dat terwijl Harry zelf een affaire heeft met Rita, die de vrouw is van Willy? Dan komt ook nog Miriam (Yvon Bloemendaal), het kamermeisje, die Willy´s aandacht probeert te trekken. Intussen proberen de receptioniste Hendrika (Carin Grooteman) en de hoteleigenaresse Roos (Annette van der Stal) deze kluwen van affaires geheim te houden. En daarbij proberen de toneelmeester Els (Mariëlle Spruijt), souffleuse Lizzy (Annie Koorn) en decorbouwer Karel (Cor Koorn) de boel achter de schermen op orde te houden, wat niet altijd even goed gaat.

Alle personages doen hun best om de boel op zijn pootjes te houden en om niet uit te vallen tegen de regisseuse. Dit wordt zeer goed op het toneel gezet door de spelers. Jammer dat de regisseuse dit niet waardeert.
De tekst en uitvoering van het stuk is ook hilarisch. De vele one-liners blijven maar in je hoofd zitten (Mooi land, Griekenland) en de beslissing om vele aspecten van deze toneelvereniging ook achter de schermen en van het toneel af te spelen is geniaal. Zo wordt de ´deurenklucht´ die de toneelvereniging zelf moeten spelen ook echt een deurenklucht, wanneer de spelers als personages zelf de hele tijd de verkeerde deuren gebruiken!
Al met al is dit stuk super in elkaar gezet en gespeeld. Het decor met vele deuren zag er zeer goed uit en de samenwerking van de acteurs was om uw vingers bij af te likken. Marjan Harders, de échte regisseuse, heeft dit zeer goed gedaan.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen