dinsdag 25 juni 2024
spot_img

KNRM-reddingstations Medemblik & Andijk zijn opzoek naar vrijwilligers

Schippers reddingboten starten zoekactie

Schippers Menno Betzema (29) en Wouter de Boer (42) zijn naarstig opzoek naar nieuwe bemanningsleden voor het bemannen van de reddingboten. Waar ze normaal zoekacties doen op het IJsselmeer, zoeken de schippers met hun bemanning nu op de wal naar nieuwe vrijwilligers.

Bij noodgevallen wordt de KNRM gealarmeerd door het Kustwachtcentrum of de Alarmcentrale. Er wordt gewerkt met een beschikbaarheidssysteem dat ervoor zorgt dat dag en nacht minimaal vier bemanningsleden paraat zijn. De bemanningsleden vormen een gemotiveerd, hecht, enthousiast vrijwilligersteam. De reddingbootbemanning verleent eerste hulp waar nodig. Het reddingwerk is avontuurlijk, verantwoordelijk maar vooral dankbaar werk. KNRM-vrijwilligers werken met het beste en modernste materieel en ontvangen een vrijwilligersvergoeding.

Wat verwachten we van jou?
En het vraagt tijd, je kunt zelf bepalen hoeveel. De één steekt er drie uur per week in, de ander veel meer. Maar het blijft van belang dat je oproepbaar bent. Komt er een oproep binnen, dan moeten de beschikbare bemanningsleden binnen tien minuten aan boord zijn en uitvaren. Een alarmering komt vaak onverwacht: tijdens een vergadering op je werk, het eten of om 02:00 uur ‘s nachts. Wie zich aanmeldt als bemanningslid, doet de wekelijkse oefenavonden mee en volgt de vereiste (en vergoede) trainingen en cursussen. Daarnaast krijgen bemanningsleden een eigen overlevingspak op maat. Het vraagt tijd: “Als we één keer per jaar het verschil kunnen maken tussen leven of dood, dan geeft mij dit al de voldoening om me te blijven inzetten”, aldus Wouter.

KNRM-reddingstations Medemblik en Andijk komen jaarlijks circa 40 keer in actie voor noodgevallen en hulpverleningen op het IJsselmeer. De reddingsacties zijn altijd anders. Op het ene moment varen de vrijwilligers uit voor een zeiljacht met een vastgelopen roer, het andere moment voor een grote zoekactie naar een vermiste visserman. Een recente grote inzet was op 19 januari voor de lege olietanker ‘Mars’ die brand aan boord had. De situatie werd al snel naar ‘GRIP 1’ opgeschaald, reddingboten van KNRM Enkhuizen en Den Oever waren ook ter plaatse. De vrijwilligers van Medemblik en Andijk hebben uiteindelijk het schip naar de werkhaven van de Oude Zeug gesleept. Daar werd het afgemeerd aan de kade en konden brandweer en politie de zaak verder afhandelen.

Reddingstation
Station Medemblik beschikt op dit moment over 20 vrijwilligers waaronder twaalf bemanningsleden. In Andijk zijn het in totaal 21 vrijwilligers, van wie twee aan wal blijven op het station. Menno en Wouter: “Krijgen we die oproep, dan zorgen we dat we er zo snel mogelijk zijn. We hijsen onszelf in ons pak, maken de boot klaar en ondertussen hebben we contact met de Kustwacht over wat er nu aan de hand is. Tijdens het uitvaren wordt iedereen gebriefd. Dan gaat het los!”

Menno Betzema. Foto aangeleverd

Kom langs op een oefenavond!
Wil jij samen met ons enthousiaste team van vrijwilligers het dankbare reddingswerk uitvoeren? Zoek je een hobby met veel uitdaging en zelfstandigheid? Ben je gedreven en toon je initiatief? Heb je affiniteit met watersport en wil je mensen helpen? Dan ben je wellicht het nieuwe bemanningslid voor reddingboten!

Kom kijken en loop eens binnen in het bemanningsverblijf van KNRM Medemblik of Andijk. Dinsdagavond is de vaste oefenavond van 19:30 tot 21:30 uur. Je bent van harte welkom. KNRM Medemblik: Oosterhaven 7, Medemblik. KNRM Andijk: Nieuwe haven 8, Andijk. Of neem contact op met Wouter de Boer (schipper@medemblik.knrm.nl / 0643 99 42 84) of Menno Betzema (schipper@andijk.knrm.nl / 0613 66 44 52).

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen