dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Koek verdelen of vergroten?

Kennen jullie Margaret Thatcher nog, voormalig premier van Groot-Brittannië? Haar verhaal, van kruideniersdochter tot eerste vrouwelijke premier, inspireert mij. Het laat zien dat doorzettingsvermogen je tot grote hoogte kan brengen. Deze week moest ik aan Thatcher denken. Vlak voor haar aftreden ging zij in debat met haar grootste criticasters. Zij verweten haar dat de inkomensongelijkheid door haar beleid was toegenomen, het zogenaamde “gat” tussen lagere en hogere inkomensgroepen. Thatcher wees erop dat alle inkomensgroepen er door haar beleid beter voorstonden. Beiden hadden gelijk. Thatcher verweet haar opponenten, die ontevreden bleven, dat zij dus liever wilden dat de lagere inkomensgroepen armer werden, zolang de hogere inkomensgroepen relatief gezien maar meer moesten inleveren. Dan zou immers “het gat” kleiner worden.

Lessen voor Nederland
Het was een prachtig debat in 1990, maar de essentie erachter is nog steeds actueel. Als we niet uitkijken, wordt Nederland een land dat teveel focust op het kleiner maken van verschillen (koek verdelen), in plaats van ervoor te zorgen dat meer mensen het beter hebben (koek vergroten). Ik verwijs de discussie over het verhogen van het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde bijstands- en AOW-uitkeringen. Terecht willen partijen dat minder mensen in armoede leven. Dat wil de VVD ook. Alleen bereik je dat niet op de lange termijn door nu het minimumloon te verhogen en het bonnetje neer te leggen bij het bedrijfsleven. Dat beleid verdeelt de koek (tussen lagere inkomens en mkb-bedrijven) in plaats van hem te vergroten.

Voor meer mensen beter maken
Wat moeten we dan wel doen? Een baan is de beste oplossing tegen armoede. Voor Nederland spelen twee belangrijke onderwerpen: 1. Bedrijven zorgen alleen voor werkgelegenheid, als zij er zelf iets aan overhouden; 2. Mensen kunnen alleen van hun baan rondkomen, als ze niet teveel belasting moeten betalen. En dit zijn nu precies twee onderwerpen die te weinig terugkomen in de politiek, maar essentieel zijn om Nederland over 10 jaar welvarend te houden. En dat moet anders. Op plek 48 van de VVD vinden jullie daarom mij als kandidaat voor de Tweede Kamer. Het enige gat dat ik wil dichten, is dat tussen onze regio en Den Haag, zodat het voor meer mensen een stukje beter wordt.

Bas de Wit
VVD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen