maandag 24 juni 2024
spot_img

Konijnen op ‘koppelvakantie’ bij BunnyKaj

Voor konijnenopvang BunnyKaj aan de Molenweg is de zomerperiode een drukke tijd. Alle veertien hokken van de opvang worden bezet gehouden door een Maja, Joe of Jack. Het is aan oprichtster Charlie Koelewijn om ze weer een nieuw huis te geven. Dat doet ze door ze aan elkaar of aan een konijn van iemand anders te koppelen.

De ene is een hangoor, de ander een albino en weer een ander neigt naar de Vlaamse reuzenfamilie. In alle soorten en maten heeft Charlie konijnen rondhuppelen. “Ze zijn gevonden of gedumpt hier in de regio”, vertelt ze. “Het komt in pieken en dalen, maar vooral in de zomer willen mensen van hun konijn af, bijvoorbeeld omdat ze gaan emigreren of omdat de kinderen er niet meer voor willen zorgen.”

Impulsaankoop
Een konijn is vaak een impulsaankoop, zo vertelt Charlie. “De kinderen willen een konijntje, maar de dieren worden 8 tot 14 jaar oud. Zo’n tijdspanne is voor kinderen moeilijk te overzien. Het is voor ouders dus belangrijk dat ze alleen een konijn aanschaffen als ze er zelf voor willen zorgen. Ratjes en hamsters worden maar twee jaar en zelfs die belanden in de opvang.”

De konijnen houden de hokken van de opvang voor zo’n 3 à 4 maanden bezet. Ze krijgen alleen een nieuw huis als ze een plek krijgen met z’n tweeën of gekoppeld worden aan een konijn buiten de opvang. “Konijnen zijn groepsdieren en hebben een maatje nodig, maar niet alle konijnen passen bij elkaar. Je kunt ze niet zomaar bij elkaar zetten, ze moeten eerst gekoppeld worden en dat moet op een neutrale plek gebeuren.”

Konijnendate
BunnyKaj is gespecialiseerd in deze ‘konijnendates’. Het toekomstige konijnenpaar gaat op een zogenoemde koppelvakantie en kan daarna samen terug naar hun eigen hok. Steeds meer mensen weten Charlie te vinden om hun konijn op die manier van een maatje te voorzien.

Slimme dieren
Konijnen zijn slimme dieren waar je veel plezier van kunt hebben, zo vertelt Charlie. “Konijnen hebben uitdaging nodig, maar stop je ze in een klein hokje, dan gebeurt er niks. Door met ze te spelen of ze een ren of een zandbak te geven zie je hoe ze zich gedragen en dat is het leuke aan konijnen houden!”

Konijnenopvang BunnyKaj – vernoemd naar Charlies eerste konijn – is te vinden aan Molenweg 31b. Meer informatie staat op www.bunnykaj.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen