maandag 24 juni 2024
spot_img

Koning en minister Wiebes brengen werkbezoek aan initiatief op gebied van duurzame warmte in Andijk

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmorgen 9 april 2019 samen met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een werkbezoek gebracht aan twee locaties die gericht zijn op duurzame warmte. In Purmerend bezochten zij een modelwoning die op stadsverwarming wordt aangesloten. Daarna bezochten zij in Andijk aan particulier netbeheerder Energie Combinatie Wieringermeer (ECW). Dit bedrijf houdt zich onder meer bezig met geothermie.

ECW houdt zich sinds 2014 onder meer bezig met geothermie. Dit is een duurzame vorm van energie waarbij warm grondwater uit de diepe ondergrond wordt gehaald. Via een warmtewisselaar kan het water vervolgens gebruikt worden als warmtebron. Na het winnen van de warmte wordt het water weer teruggepompt in de putten die doorgaans 2000 tot 2500 meter diep liggen.

ECW heeft inmiddels vijf geothermische doubletten; combinaties van twee naast elkaar liggende diepboringen. Op dit moment voorziet ECW primair de glastuinbouw op Agriport A7 van aardwarmte. De bedoeling is om de komende jaren ook woningen aan te sluiten op het geothermienet. Tijdens het bezoek kregen de Koning en minister Wiebes een rondleiding over het terrein. Aansluitend spraken zij met vertegenwoordigers van verschillende energieleveranciers en gemeente Den Haag over de uitdagingen bij het aansluiten van woonwijken op aardwarmte.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen