donderdag 12 september 2024
spot_img

Koopmanspolder, wilgen trekken

Tot 15 oktober is de Koopmanspolder open voor publiek mits u de hond thuis laat. Vanaf Wervershoof kunt u, als u de tweede ring rechtsaf aanhoudt, het terrein doorlopen tot het dijkje en de vooroever aan de andere kant. Bij de molen kunt u dan het hek over en weer de Koopmanspolder inlopen, en zo weer terug lopen naar de Dijkweg.

Het natte deel van het gebied is niet toegankelijk, vanwege de vele vogels die hier regelmatig verblijven. Delen van het drogere deel zijn in juli gemaaid, maar andere (schralere)delen niet om leefgebied in stand te houden voor insecten en andere dieren. Dit resulteerde bijvoorbeeld in enorme aantallen vlinders begin augustus.

Zo telden we toen bijna 1000 atalanta’s, en honderden kleine vossen en distelvlinders.
Ook nachtvlinders en andere insecten zijn ook nu nog volop aanwezig. Ondertussen hebben we ook dit jaar al weer een slordige 150 plantensoorten geteld. De bijzondere soorten vinden we vooral in het natte deel. Zo gaat het goed met klein vlooienkruid, een soort die nauwelijks in Noord-Holland voorkomt maar weer wel in de uiterwaarden van de grote rivieren.
Dan vraag je je af: hoe komen deze soorten hier ineens terecht? Zaaien doen we niet en dan zijn er twee antwoorden: Zaad zat in de aangevoerde grond. Dat kan want een deel van de grond is aangevoerd uit het IJsselmeer.
Zaad komt “aanwaaien” dat wil zeggen middels wind, vogels of ander dieren.
Wie zal t zeggen, maar het klein vlooienkruid neemt nog steeds toe in het natte deel.

Daarnaast treffen we hier kleinere aantallen aan van Liggende ganzerik waar hetzelfde voor geld als voor vlooienkruid.
Merkwaardigerwijs komen we ook enkele planten tegen die duiden op zoute invloed zoals Strandkweek, breidt zich sterk uit op de drogere delen, en zulte of zee-aster in het natte deel. Minder gewenst zijn de bomen en struiken die spontaan opkomen, want we willen het gebied open houden.

Op dinsdagmiddag 17 september, vanaf 13.00 uur gaan wij weer aan de slag.
We kunnen nog wel wat handen gebruiken. Dus als u zich geroepen voelt mee te helpen, kan dat, middels een mail aan:
marcovanderlee@quicknet.nl

Marco van der Lee, beheerder Koopmanspolder, Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen