zondag 23 juni 2024
spot_img

Kris kras door Europa op de tandem

Echtpaar Jan (71) en Nel (70) Dop fietsen sinds hun pensioen zo’n 10.000 kilometer per jaar. Maar ook voor die tijd waren ze al fervente fietsers. Toen Jan op zijn 29e stopte met voetballen in Andijk, volgde hij twee jaar schaatstraining. Jan: “Schaatsen en fietsen ligt dicht bij elkaar” en zo rolde hij in 1981 het fietsen in. Nel volgde drie jaar later: “De eerste keer fietste ik met een vriendin 30 kilometer, we waren kapot!” Ruim vijfendertig jaar later is ze een geoefende fietser en draait ze voor die afstand haar hand niet meer om. Nel: “We zeggen altijd: voor minder dan 30 kilometer trekken we onze fietskleren niet meer aan!”

Samen op de tandem
Dertig jaar terug stapte het stel voor het eerst samen op de tandem. Dat viel tegen. Jan: “Het was een heel slap frame, we vonden het helemaal niets”. Toen ze rond het jaar 2000 naar fietsenhandel Vittorio gingen, met het idee om voor hen allebei een op maat gemaakte fiets aan te schaffen, waren ze dan ook helemaal niet van plan een tandem te kopen. Het lot bepaalde anders, een kennis die er werkte tipte dat er nog een tweedehands tandem “achterin” stond, die ze misschien eens wilden proberen. De zadels werden op hoogte afgesteld en na een rondje van 3 kilometer door Heerhugowaard waren ze verkocht; de tandem ging mee naar huis. Sindsdien fietsen ze regelmatig samen op de tandem, zowel toertochten als fietsvakanties. Alhoewel een tandem soms wel wat onhandig is als ze door smalle hekjes moeten of wanneer ze de tandem met aanhanger en al in een trein moeten zien te krijgen, leggen ze uit.

9 fietsen in de schuur
Jan vertelt dat ze op een gegeven moment maar liefst negen fietsen in de schuur hadden staan. Inmiddels zijn dat er nog “maar” vijf: de tandem, twee e-bikes en twee gewone fietsen. De twee racefietsen zijn helaas vorig jaar de deur uitgegaan, omdat Jan dat niet meer redde wegens gezondheidsklachten. “En er staan ook nog twee fietsen bij de caravan,” vult Nel aan. Zo komt het totaal toch nog op zeven! Als het koppel naar hun caravan in de buurt van Zutphen gaat, doen ze dat in het fietsseizoen trouwens alsnog op de fiets: 140 kilometer is voor hen een eitje. Tijdens hun fietsvakanties, die in de zomer soms wel drie maanden in beslag nemen, fietsen ze met gemak 3000 tot 4000 kilometer.


Voor minder dan 30 km. trekken wij de fietskleren niet meer aan.

Fietsvakanties
Van Fisterra (Spanje) tot Bergen (Noorwegen), ze hebben al veel mooie plekjes in Europa per fiets verkend. En tijdens die vakanties nemen ze alles wat ze nodig hebben mee op de fiets; tent, luchtbed, stoeltjes, kleding, pannen en eten; alles gaat mee in een aantal compacte fietstassen. Afgelopen jaar hebben ze ook een aantal keer in zogenaamde “shelters” in Denemarken overnacht. Dat zijn primitieve hutten, meestal open aan de voorkant, die voor iedereen toegankelijk zijn. Eén nacht hadden ze een shelter met een deur. Toen ze de foto naar vrienden doorstuurden kwam de gevatte reactie “Het lijkt wel een kippenhok!”.

10 keer de wereld rond
Jan en Nel hebben veel mooie verhalen over hun fietstochten. Maar er is nog een andere reden waarom ze deze week in De Andijker staan. De krant werd namelijk getipt dat Nel in totaal al 400.000 kilometer (tien keer de wereld rond!) heeft gefietst en daarvoor onlangs een tinnen gedenkbord van toerclub Grootebroek heeft mogen ontvangen. Jan maakt iets minder kilometers, hij mag ook graag kolven, maar de 400.000 komt ook voor hem al in zicht. De toerclub houdt een klassement bij van alle ritten die worden gefietst in het seizoen van 1 maart tot eind oktober. Ook de fietsvakanties mogen daar natuurlijk bij opgeteld worden.

“Korte” ritjes worden door het stel niet eens meegerekend, zoals een tochtje naar Hoorn in de wintermaanden of een bezoekje aan de supermarkt. Jan: “Als je die er nog bij zou nemen, zou je er zeker nóg 10% bij kunnen optellen!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen