
Paarden en pony’s worden eigenlijk te veel verwend, stelt Paul Damen. “We voeren ze overmatig waardoor ze veel energie krijgen en dat kunnen ze vervolgens niet kwijt.” Eén van de gevolgen is hoefbevangenheid, een pijnlijke hoefontsteking. Op de 6 hectare land om zijn huis zaaide Paul graszaad dat speciaal is ontwikkeld voor paarden en pony’s en dat hoefbevangenheid voorkomt. De oogst verkoopt hij in grote en kleine balen kuilgras.
“Het gaat goed met je paard of pony als de buren er schande van spreken”, aldus Paul Damen. “Als het beestje een beetje schraal is.” In de zomer staan de dieren vaak dagelijks op het weiland. Dat is in deze maanden geen probleem, maar in het voor- en najaar kan het door de samenstelling van het gras zorgen voor hoefbevangenheid. Een kwaal waar ook Pauls eigen paarden last van kregen. In zijn zoektocht naar manieren om dit in de toekomst te voorkomen, stuitte Paul op speciaal gras voor de paardenweide.
Koeiengras vs. paardengras
“In de meeste Nederlandse weiden groeit gras dat ontwikkeld is voor koeien. Deze samenstelling bevat echter te veel energie voor paarden, waardoor ze last kunnen krijgen van hoefbevangenheid”, legt Paul uit. “Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen en ontstaat meestal door een stofwisselingsstoornis.”
Fructaan
Die stofwisselingstoornis komt tot stand door een te hoog fructaangehalte in het gras – koudbloedige paarden zijn hier gevoeliger voor dan warmbloeden. “Fructaan is een belangrijke suiker in gras dat nodig is voor de grasgroei. Als het gras in het voor- of najaar minder snel groeit hoopt het fructaan zich op in de grassprieten, deze hoge concentratie zorgt voor stofwisselingsstoornissen.”
Ook door overgewicht kan een stofwisselingsstoornis ontstaan. Overgewicht en hoefbevangenheid gaan dan ook hand in hand. Hoefbevangenheid is goed te herkennen en acuut ingrijpen is noodzakelijk. “Het paard staat in een typische houding met de voorbenen naar voren. Het is zeer pijnlijk voor het dier, na 1 à 2 dagen wordt het chronisch en is kans op genezing klein of onmogelijk.”
Een gezonde grasmat is daarom belangrijk, zo vindt Paul. “Ik heb het land rondom mijn huis ingezaaid met Barenbrug Horse Master Hay. Dit kan liefst 50 procent minder fructaan bevatten dan grassoorten voor melkvee.”
Verkoop kuilgras
De oogst wordt als kuilgras verpakt en verkocht in twee formaten balen. De kleine baal (ø 1 meter en hoogte 1 meter) is redelijk goed te verplaatsen door één persoon. Deze baal voert circa 3 pony’s per week. De balen kunnen zowel bezorgd als opgehaald worden.
Meer informatie bij Paul Damen aan Haling 6 in Andijk, bereikbaar via telefoonnummer: 06 2351 7308. Op www.barenbrug.nl staat meer informatie over Horse Master Hay. Voor informatie over fructaangehalte in het gras is een mobiele app Fructaan Index ontwikkeld, die laat zien hoeveel fructaan er momenteel in het gras zit.