Nog steeds laten bewoners het huis volledig donker achter als men van huis gaat. Of men laat slechts één of twee lampjes branden. Tijdens de feestdagen is er een flink verhoogde kans op inbraak.
Bij een (te) donker, verlaten huis maak je het inbrekers wel erg makkelijk. Inbrekers weten dan dat ze volop de tijd hebben om toe te slaan. Met de juist maatregelen kun je het ze in elk geval een stuk moeilijker maken.
Ruime keus
Feestdagen vieren we vaak gezellig samen. Dat maakt dat in ongeveer de helft van de huizen tijdens de feestdagen niemand thuis is. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de bewoners iets regelt met behulp van een app, tijdschakelaars of de buren, zodat de lampen die gewoonlijk branden, ook tijdens hun afwezigheid aan gaan of al zijn. Dan weet een inbreker niet helemaal zeker of er iemand thuis is. Omdat hij echter zo’n ruime keus heeft uit woningen waarbij het overduidelijk is dat de bewoners er op dat moment niet zijn, zal hij eerder daar op zijn gemak zijn slag slaan.
Wat doe je er tegen?
Doe de deuren en ramen goed op slot en laat een bewoonde indruk achter. Gewoon volop de verlichting aan. Het kost misschien een paar centen aan stroom, maar het brengt een inbreker wel aan het twijfelen. Inventariseer op een vrije middag ook eens de zwakke plekken van je huis. De inbraakpreventietips onder het kopje “beveilig uw huis” op de website van de stichting: www.inbraakmislukt.nl zijn de moeite waard eens te bekijken. Daarmee wordt aan de hand van foto’s en tekeningen eenvoudig aangegeven, hoe je de beveiliging van je huis kunt verbeteren. Er is ook een app in de App Store en Google Play, waarmee je aan de hand van foto’s kunt zien welke onderdelen van je voor- en achterdeur, maar ook je ramen goed beveiligd zijn of niet. Je vindt er handige tips over wat je kunt doen om je woning beter te beveiligen.
Spitsuur voor inbreker
Ongeveer de helft van de Nederlanders is tijdens de feestdagen op vakantie of op visite bij vrienden of familie en daarom één of meerdere dagen niet thuis. Het is dan ook niet gek dat de piek van alle inbraken in de periode tussen Kerstmis en Oud & Nieuw valt. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 en 21.00 uur.
Tips voor veiliger feestdagen
Tip 1: Laat een bewoonde indruk achter. Zet bij een avondje weg bijvoorbeeld ook de tv of radio aan. Dit zorgt voor geluid en ‘bewegend’ licht. Stel lampen in zodat ze aangaan op het tijdstip dat het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met een minuutje of wat verschil. Denk ook aan het af en toe inschakelen van de verlichting op de bovenverdieping; je bent tenslotte niet de hele avond in je huiskamer. Tip 2: Laat vooral niet alleen de lichtjes van je kerstboom branden om het te doen lijken of je thuis bent. Daarmee bereik je juist het tegenovergestelde. Tip 3: Ga je op meerdere dagen achtereen weg? Vraag of iemand de post weghaalt en laat het aanrecht ietwat rommelig ogen.
Stichting Nationale
Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is er om bewoners meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en hen aan te moedigen om zelf maatregelen te nemen. De stichting werkt samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de coördinator inbraakpreventie van de landelijke politie en het Verbond van Verzekeraars.
Kijk voor meer informatie op
www.inbraakmislukt.nl.