maandag 24 juni 2024
spot_img

Lab vol moderne technische snufjes

Een drone, een virtual reality bril, een greenscreen, een dj set of een slow motion camera. Zomaar een paar items die leerlingen kunnen gebruiken in het E-DOE-LAB van het Martinuscollege in Grootebroek. En niet alleen leerlingen van het Martinuscollege hebben de beschikking over de modernste technische snufjes; ook leerlingen van de basisscholen in de regio zijn van harte welkom deze te gebruiken.

21e eeuwse vaardigheden
Sectordirecteur Monika Defourny vertelt: “Het is belangrijk dat wij onze leerlingen goed voorbereiden op hun toekomst in een snel veranderende maatschappij. Kennis van 21e eeuwse vaardigheden is hier een wezenlijk onderdeel van. Dat zijn vaardigheden als kritisch en creatief denken, probleem oplossen en digitale vaardigheden; ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. In de lessen vanaf de brugklas wordt daarom al een aantal jaar gewerkt met chromebooks en digiborden en halen leerlingen hun ‘sociale media rijbewijs’. Het aanbod van het E-DOE-LAB is een logische aanvulling”.

Leerlingen willen ontdekken en leren
Leerlingen krijgen geen klassikale lessen in het E-DOE-LAB. “Wij werken vraaggestuurd en faciliteren onze leerlingen in hun onderwijsbehoeften. Willen leerlingen een spectaculaire presentatie maken waarvoor zij het greenscreen of de drone nodig hebben? Zijn er leerlingen die muziek willen opnemen voor een dramavoorstelling? Hiervoor kunnen zij terecht in het E-DOE-LAB”, aldus Defourny.

Is zij niet bang dat leerlingen geen gebruik maken van het E-DOE-LAB? “Integendeel”, zegt Defourny. “Onze ervaring met vraaggestuurd werken, heeft laten zien dat leerlingen juist graag willen leren en ontdekken. Daarnaast heeft het als voordeel dat leerlingen zelf een stuk verantwoordelijkheid nemen voor hun onderwijs. Ze voelen zich gesteund en serieus genomen en beseffen dat onderwijs geen eenrichtingsverkeer is. Dit maakt onderwijs leuker is leidt uiteindelijk ook tot betere resultaten”, aldus Defourny.

Niet alleen voor eigen gebruik
Het E-DOE-LAB is gerealiseerd voor eigen leerlingen én personeel, maar ook basisscholen uit de regio zijn van harte welkom om gebruik te maken van de faciliteiten. Defourny: “Het E-DOE-LAB biedt mogelijkheden die niet elke school zich kan permitteren, maar wel voor veel scholen aantrekkelijk kan zijn. Door de fijne samenwerking met het basisonderwijs in de regio is het mogelijk om zoveel mogelijk leerlingen te laten profiteren van het E-DOE-LAB”.

Leraren op les
Om de leerlingen goed te kunnen begeleiden zijn er verschillende leraren getraind in het gebruik van alle faciliteiten. Deze leraren geven de opgedane kennis weer door aan hun collega’s. De basisscholen uit de regio kunnen tijdens een van de Onderwijscafé-bijeenkomsten ervaren welke mogelijkheden het E-DOE-LAB hun (leerlingen) biedt.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen