Ellen, Thaam en Tom voor hun huis aan de Kleingouw. Tekst en foto: OdB

De uit Andijk afkomstige Ellen vond in de Westwouder Tom haar grote liefde. Samen woonden ze in Westwoud toen er een prachtige plek in Andijk te koop kwam.

“Het was een huis dat wat aandacht behoefde om het naar deze tijd te brengen en naar onze smaak, maar wij zagen er een mooie kans in. Hier wilde wij wonen en een gezinnetje starten.”

Huis uit 1924
“Het huis is een houtskeletbouw woning uit 1924, als ik me het jaartal goed herinner,” zegt Ellen. “Tom is gelukkig een heel handige doe-het-zelf-er en zelf laat ik ook graag de handjes wapperen, dus we zagen volop mogelijkheden om het huis aan de Kleingouw naar ons zin te maken.” Tom vult aan: “Het huis had in de jaren ‘80 grote ramen gekregen, dat was toen mode. Wij wilden dat graag weer terugbrengen naar hoe het ooit was. Niet alleen omdat we het mooier vonden, ook omdat de constructie dat nodig had. Gelukkig konden we voor constructieve zaken een bevriende aannemer inschakelen. Hij heeft ons goed geholpen en van advies voorzien.”

Waar wonen?
In eerste instantie woonde het stel in het huis. “Maar de kachel bleef maar loeien,” lachen ze. “Het was een ‘doorwaaiwoning’. We hebben een appartement in de schuur gemaakt. Zeer comfortabel, met alle voorzieningen en lekker dicht bij de bouwwerkzaamheden. Want elk vrij uurtje, elk weekend, elke moment vrije tijd werd in het huis gestopt!”

Foto aangeleverd

Paasdagen en stucen
De verbouwing nam best wat tijd, maar beter deden ze het meteen goed! Tijdens de paasdagen in 2021 werd er gestuct. Na het vele (af)breken was het opbouwen weer begonnen. Het opbouwen was niet alleen op de bouwlocatie volop aan de gang! Tijdens de Paasdagen werd Ellen zwanger en ook in haar buik werd dus volop gebouwd. “Het was een bijzondere tijd, ons huis werd steeds meer een thuis en onze droom van een gezinnetje starten kreeg ook steeds duidelijker vorm.” Ellen lacht: “Het was in het appartement gelukkig zo comfortabel, dat we geen probleem zagen dat onze kleine daar de eerste maanden zou wonen. Terwijl ik steeds ronder werd, werd het duidelijk dat onze uk zijn leventje zou starten in ‘de schuur’.”

Bijzondere kerst
Zwanger geworden met de paasdagen en uitgerekend op 20 december. Maar de kleine koos zijn eigen verjaardagsdatum en diende zich aan tijdens het kerstontbijt! “We zaten gezellig met zijn tweeën aan het kerstontbijt, toen de weeën begonnen. Een halve dag later waren we de ouders van onze prachtige zoon Thaam”.

Thaam viert zijn verjaardag met kerst, voor het eerst in het nieuwe huis!
Foto aangeleverd

Thaam werd geboren in het ziekenhuis in Hoorn en was kerngezond. Hij mocht dus meteen mee naar huis. Op de gang in het ziekenhuis werd het kersverse ouderpaar nog even vastgelegd met hun kerstkindje. “Het is toch bijzonder! Vlak daarna zaten we in ons appartement in de schuur in Andijk met ons kerstwonder. ”

Familiewiegje
In het appartement was op de komst van Thaam gerekend. Er was een aparte ruimte gecreëerd waar het familiewiegje een plek had gekregen. “Net als zijn vader, oom, tante, nicht en neefjes had Thaam de familiewieg tot zijn beschikking voor de nodige uurtjes rust. “Ondertussen gingen de verbouwingswerkzaamheden door. “Letterlijk naast het geluid van de zaagmachine deed Thaam zijn tukkies.”

Jarig met kerst
Onder de kerstboom klonk al vaker het “Lang zal je leven’-lied. De moeder van Ellen werd geboren op tweede kerstdag. Thaam op eerste kerstdag! “Kerst was altijd iets bijzonders, maar is met de komst van Thaam toch extra bijzonder geworden. Bij ons klinken naast kerstliedjes ook het ‘Lang zal je leven’ en ‘Er is er één jarig hoera, hoera! Naast het kerstdiner is er ook tijd voor verjaardagstaart.“

Kerst thuis
Dit jaar viert het jonge gezin voor het eerst kerst samen in het nieuwe huis. “Een ruime maand geleden zijn we ‘verhuisd’ van de schuur naar het woonhuis. Alles is klaar om ingericht te worden. Langzaam maar zeker vindt alles zijn plek. De kerstboom krijgt een bijzondere plek en onder de boom kunnen naast kerstpresentjes ook verjaardagscadeaus. We gaan genieten van een heerlijke kerst thuis in ons huis in Andijk!”