woensdag 26 juni 2024
spot_img

Langs de weg met Douwe Greydanus

In de tang
Libellenlarven zijn echte rovers die in het water van vijver, sloten en plassen verbleven en kleine waterdiertjes verschalken. Als de zon het water verwarmd komen er gedrochten via stengels omhoog  gekropen om te vervellen.
Er ontstond een juffertje die de vleugels oppompte en al snel na anderhalf uur weg vloog. Twee dagen later was deze uitgekleurd tot een vuurjuffer die op zoek ging naar een vrouwtje. Nadat deze gevonden was werd deze in de tang genomen en ontstond het bekende paringswiel. Beide vlogen naar de waterplanten en begon het vrouwtje gedwongen met de ei afzetting onderwater aan het blad en dat terwijl een tuinslak verdronk. Het libellen leven is ook net een wiel ieder jaar herhaald dit proces zich weer.

Foto: Douwe Greydanus

Koorddanser
Vogels bouwen hun nesten op de vreemdste plekken. Twee touwen gespannen tussen afmeerpalen in de jachthaven “De Kreupel” was een uitdaging voor de futen om daar hun nest op te bouwen. Deze futen hielpen mee om plastic uit het water te vissen door dit maar als nest materiaal te gebruiken. Helpt u ook mee en dump uw afval op de daarvoor bestemde plekken en niet in ook uw natuur.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen