vrijdag 12 april 2024
spot_img

Leeskring bezoekt Multatulimuseum

Woensdag 9 november ging de leeskring van de Vrouwen van Nu, afdeling Andijk-West naar het Multatulimuseum in Amsterdam. Het museum in de Korsjespoortsteeg is het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli. Een jongen van eenvoudige afkomst die zijn milieu ontsteeg. Na een korte inleiding van onze gids, maakten we eerst een rondwandeling door het Amsterdam van Multatuli en kwamen we langs de plaatsen waar hij als kind heeft gespeeld, naar school ging en gewoond heeft in verschillende panden in de buurt van zijn geboortehuis. En natuurlijk ook langs zijn imposante standbeeld. Het leuke was dat de gids niet alleen maar vertelde, maar ook stukjes voorlas waardoor het nog meer tot de verbeelding sprak.
Na de wandeling kregen we meer te weten over zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen, zijn boeken, allerlei vertalingen van de Max Havelaar en de uitgebreide documentatie in het museum.
Zowel de persoonlijkheid als de schrijfstijl van Eduard Douwes Dekker had grote invloed op de belangrijke schrijvers uit de volgende generatie. In 2002 werd Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalig werk aller tijden.
Na de gids hartelijk te hebben bedankt konden we terugzien op een leerzame en gezellige dag.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen