Onbezorgd vakantie vieren in Andijk. Foto’s aangeleverd

Jolien en Jim Harders en hun dochters wonen heerlijk in Andijk. Een mooi huis, een lekkere tuin. Tijd met elkaar doorbrengen en genieten van kleine dingen is voor het gezin heel vanzelfsprekend. “Voor ons wel ja, maar dat is niet overal zo,” vertelt Jolien.

“We zagen een oproep dat er vakantiegezinnen gezocht werden voor kinderen die heel erg toe waren aan een onbezorgde vakantie. We waren het er eigenlijk meteen over eens dat wij zo’n vakantieadres wilden zijn.”

Duitse kindjes
Jolien vertelt: “Zeven jaar terug hebben we ons aangemeld. Na de nodige informatie vanuit de stichting Europa Kinderhulp over wat we konden verwachten en waar we rekening mee moesten houden, kwam er een kindje bij ons gezin vakantie houden. Het eerste jaar was dat een Duits jongetje van 7 en het tweede jaar een Duits jongetje van 10 jaar. Met beide kinderen hebben we een heel bijzondere tijd gehad. Het was fijn te zien hoe ze hier even onbezorgd ‘kind’ konden zijn.”

Een kindje uit Nederland
“Ons volgende vakantiekindje was een jongetje uit Nederland. Hij is drie jaar achter elkaar gekomen, het beviel goed van beide kanten. In 2020 gooide corona bijna roet in het eten. De georganiseerde reizen gingen niet door, maar in overleg met zijn moeder en het RIVM besloten wij hem zelf op te halen voor een vakantie. Helemaal bijzonder was het dat zijn moeder hem na de vakantie bij ons thuis op kwam halen.” Tussen de twee gezinnen is een bijzondere band ontstaan.

Vriendschap
Ze vertelt niet het standaard verhaal, dat realiseert Jolien zich wel. “Maar eigenlijk is elk verhaal ook anders!” Jolien vertelt dat het goed klikt met het gezin, dat naast moeder en het zoontje ook nog twee meisjes telt. “Er is een soort vriendschap ontstaan. Nu zijn de zusjes al een aantal keer samen vakantie komen vieren bij ons in Andijk. Met kerst zijn de drie kinderen een keer samen geweest voor een logeerpartij en komende zomervakantie komt één van de meisjes terug.”

Zorgen voor elkaar
“Als iemand in een situatie terecht komt waar het leven even zwaar is, dan is het fijn als we elkaar een beetje kunnen helpen.” Jolien vervolgt: “Wij hebben het goed samen en een fijn huis, daarom is er ook ruimte voor een extra kindje. Ook voor onze eigen kinderen is het goed om te zien, dat wat wij hebben niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Daarnaast vinden wij het alle vier fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.”

Het doel van stichting Europa Kinderhulp is bijstand te verlenen aan kinderen die in of onder moeilijke omstandigheden leven, ongeacht nationaliteit, ras en levensbeschouwing. Door kinderen die hard behoefte hebben aan een zorgeloze vakantie te koppelen aan vakantiegezinnen wordt dit doel bereikbaar.

Wilt u vakantiegezin worden of wilt u een kind aanmelden voor een vakantie?
Contact met stichting Europa Kinderhulp opnemen kan via telefoon 085-303 27 430 of via e-mail:info@europakinderhulp.nl

Meer informatie op www.europakinderhulp.nl.