maandag 22 april 2024
spot_img

Lezing ‘De drukkerij van NSB-leider Anton Mussert’

Deze lezingavond wordt gegeven door Harold Makaske, hij is al tientallen jaren fanatiek verzamelaar van Politiek Drukwerk.

Toelichting onderwerpen van de lezing:
Tijdens de lezing zal Makaske de politiek van de NSB bespreken aan de hand van de uitgaven van NENASU. Daarbij komt ook de ontwikkeling van het antisemitisme van Musserts beweging aan de orde. Deze onderwerpen wisselt Makaske af met anekdotes uit de geschiedenis van de uitgeverij. De roof van drukkerijen, de zwart handel in drukpapier, lood en machines, personele beslommeringen en ruzies tussen de NSB en de drukkerij.

Harold Makaske (1964) verzamelt al vanaf kinds af aan oorlogsdocumentatie over het dagelijks leven en specialiseerde zich in Nederlandse politieke boeken en brochures. De nadruk ligt daarbij op drukwerk uit de periode 1918-1945. Vanaf de jaren negentig deed Makaske onderzoek naar de uitgeverij van Anton Mussert. Dat heeft geresulteerd in het onlangs verschenen boek ‘Zwarte propaganda; De geschiedenis van Anton Musserts uitgeverij NENASU’.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

Tickets boeken:
www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

Datum: vrijdag 22 september
Avondmaal: 18:30 uur
(alleen op inschrijving)
Inloop: 19:15 uur
Start lezing: 20:00 uur
(De lezing bestaat uit 2x 45 min. pauze van 20 min.)
Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)
(opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen