dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Lezing James Watt en de Stoommachine

Het jaar 2019 staat in het teken van James Watt. Het is dan 250 jaar geleden dat hij zijn patent verkreeg op een sterk verbeterde stoommachine en 200 jaar geleden dat hij overleed. Reden voor het Stoommachinemuseum om nu al een lezing over deze uitvinder te houden; op zondag 25 november.

De lezing wordt gehouden in het Stoommachinemuseum, gevestigd in het stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, dat volgend jaar 150 jaar bestaat. 2019 wordt dus een echt stoomjaar. Dit is de eerste lezing in een serie van drie.
Elke uitvinder borduurt voort op het werk van anderen. Zo ook James Watt. Hij verbeterde de machine van de Brit Thomas Newcomen, die een grote waterpomp aandreef om de mijnen droog te houden. Watt ging zelfs nog een stap verder en verbeterde rond 1783 zijn eigen machine zodat die een draaiende beweging kon leveren. Het werd nu mogelijk om onafhankelijk te zijn van wind- en waterkracht. Dat zou de wereld aanzienlijk veranderen, met als gevolg een ongeremde groei van Industriële Revolutie.
De lezing van Hans Walrecht volgt het leven van James Watt, zijn omgang met wetenschappers, de belangrijke kruispunten in zijn leven en de problemen om tot zijn nieuwe machine te komen.

James Watt leefde in de 18e eeuw, ook wel “de eeuw van de wonderen” genoemd. Geleerden geloofden niet meer wat lange tijd werd beweerd, maar deden zelf onderzoek en gingen af op feiten. Al dat onderzoek leverde heel veel nieuws op. Die nieuwe ontdekkingen werden met anderen gedeeld, zoals in de duizenden “Coffee Houses”. En ook in “de Lunar Society”, een club van onderzoekende vrienden, waaronder Watt. Die groep kreeg later de naam: “De vaders van de Industriële Revolutie”. James Watt ging samenwerken met de fabrikant Matthew Boulton en ze bouwden onder de naam “Boulton & Watt” honderden stoommachines.

De lezing ‘James Watt en de Stoommachine’ start zondag 25 november om 14.00 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik. Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Of gratis op vertoon van museumentreebewijs van de betreffende dag. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732.
Meer informatie over het museum: www.stoommachinemuseum.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen