donderdag 18 april 2024
spot_img

Lezing: Onderzoek naar wrak 18e-eeuws oorlogsschip ‘Huis te Warmelo’

Zondag 18 december houdt historicus Peter Swart een lezing in het Stoommachinemuseum in Medemblik in het museum een lezing over het gezonken fregat Huis te Warmelo en het verband met Medemblik. Het oorlogsschip van de West-Friese admiraliteit voer in 1715 op de Oostzee om handelsschepen te beschermen. Op 25 augustus dat jaar is het schip in de Finse Golf vergaan. In het holst van de nacht en onder barre weersomstandigheden raakte het schip een blinde rots waarna het snel zonk. Slechts 70 van de 200 opvarenden overleefden de scheepsramp.
Voor West-Friesland was scheep-vaart in vorige eeuwen van grote betekenis. De ligging aan de kust maakte kustvaart en visserij mogelijk, maar stimuleerde ook scheepsbouw en aanverwante activiteiten. Fregat Huis te Warmelo is onlosmakelijk met Medemblik verbonden. De historische havenstad was de bouwlocatie en thuishaven van het schip. Bovendien kwam een groot deel van de bemanning uit Medemblik.

Op de bodem van zeeën en oceanen liggen wereldwijd ontelbare scheepswrakken bevatten eendie een schat aan informatie bevattenover ons verleden. Zo ook het Het fregat dat ligt op een diepte van 64 meterdiepte ligt en inverkeert in een uitzonderlijk goede staat verkeert. Al in 2002 werd het wrak vlakbij Finland ontdekt maar pas in 2016 is dankzij een aanwijzing op een oude zeekaart het schip geïdentificeerd.

Peter Swart, archeoloogen werkzaam bij het Westfries Archief in Hoorn, heeft in 2021 de Westfrieslandprijs ontvangen van het Westfries Genootschap voor zijn onderzoek naar het gezonken fregat en haar bemanning.
De lezing vindt plaats in het Bezoekerscentrum van het museum van 14.00 uur tot 16.00 uur. De toegang bedraagt € 7,50 p.p. inclusief 2 x koffie of thee, te voldoen voor aanvang van de lezing. Leden van de Vereniging Vrienden van het Stoommachinemuseum en museumkaarthouders betalen € 2,50 p.p. Zaal open vanaf 13.30 uur.

Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinmuseum.nl of 0227-544732. Er zijn maximaal 80 zitplaatsen beschikbaar.
www.stoommachinemuseum.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen