dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Liefde voor Hollandse Herder

Wie Andijkse Ilona Swagerman ziet, weet dat haar drie honden Varro, Oliver en Misha niet ver kunnen zijn! De honden en Ilona vormen een hechte roedel. “Vanaf dat ik op mijzelf woon heb ik een hond gehad”, vertelt Ilona. “Inmiddels zijn het er drie. Of dat zo blijft zal de toekomst uitwijzen.”

Eerst een witte herder
“Mijn allereerst hond was een witte herder. Ook Duitse- en Belgische herders vind ik leuke dieren. Toch liet ik mijn oog vallen op vooral het karakter van de Hollandse Herder. Daarbij zijn er niet heel veel echte Hollandse Herders in de sport en dat maakt het een beetje anders. Zo kwam mijn eerst Hollander Varro bij ons,” vertelt Ilona. “Door Varro’s karakter ben ik verliefd geworden op dit ras. De herder is een hele slimme en actieve hond. Dat past bij wat ik met een hond wil en van een hond verwacht.”

Varro, Holland Kadanz v. le Dobry
De honden hebben allemaal een officiële stamboom en een daarbij behorende naam. Een bepaald nest met pups krijgt allemaal een naam, startend met een afgesproken letter. “Hun roepnaam is gelukkig iets makkelijker te onthouden. Varro is een reu van bijna 8 jaar. Zijn dochter Misha is nog geen half jaar oud. Oliver van bijna 2 jaar, heet officieel Arrow, maar luistert vooral naar zijn koosnaampje Ollie.”

Trainen en opleiden
Ilona heeft de honden als huisdier, maar daarnaast traint ze de honden ook voor de sport. “Een hond zoals de Hollandse Herder is heel slim en goed te trainen. Daar moet je echter wel veel tijd, aandacht en geduld voor hebben. Al mijn honden train ik zelf. Varro heeft het IPO3 certificaat, Oliver is in opleiding voor IPO en Misha is in opleiding voor PH1, een politiehondenprogramma. Dat vraagt veel, van baas en hond. Het is ontzettend leuk om te doen,” aldus Ilona.

Geen speelgoed
“Een hond is geen speelgoed. Daarom raad ik mensen aan, denk heel goed na voor je een hond neemt. Denk vooral ook goed na over welk ras je kiest. Kies in elk geval een hond uit een nest bij een erkende fokker vandaan. Daarmee voorkom je een hoop problemen,” zegt Ilona gepassioneerd. “Een hond kost geld, tijd en is er altijd. Dat heeft consequenties voor je leven, dat moet je je goed realiseren.”

Een sterke roedel
Ilona is een bijzondere verschijning met drie mooie, grote honden die keurig aan de lijn lopen. “Ze passen op mij, zoals ik op hen pas. Samen vormen we een geheel. Honden zijn heel loyaal naar hun baas. Als mensen met respect passeren, verwacht ik ook van mijn honden respect en sociaal gedrag. “

Meer honden?
“Voorlopig zijn het er drie en heb ik mijn handen er aan vol. Alle drie trainen, het vele wandelen. Er gaat maar 24 uur in een dag. Maar ik zeg niet dat er nooit meer één bij komt. Wel weet ik zeker, dat je mij niet snel zult zien zonder hond aan mijn zij!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen