woensdag 17 juli 2024
spot_img

Lotgenotencontact biedt steun voor naasten van mensen met dementie

Lotgenotencontact is bedoeld ter ondersteuning van de naaste omgeving van mensen met dementie. Naarmate het ziekteproces vordert, gaat de persoon van wie men houdt achteruit en de zorg kan zwaar worden. Gevoelens van eenzaamheid, het ontbreken van steun, vragen en onzekerheden kunnen de naasten van iemand met dementie flink bezighouden. Het helpt om dit met lotgenoten te delen. Daarvoor is er het Lotgenotencontact, georganiseerd door Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland in samenwerking met Geriant West-Friesland.

Meerdere groepen
De verschillende Lotgenotengroepen komen maandelijks bij elkaar in Hoorn, Obdam, Grootebroek en Oosterblokker. Deelnemers kunnen in een vertrouwde omgeving en onder begeleiding van deskundige gespreksleiders ervaringen en gevoelens delen met anderen, die in een soortgelijke en herkenbare situatie verkeren. Dit biedt ondersteuning en troost. Ook krijgen zij informatie over dementie. Minstens zo belangrijk is dat deelnemers de zorgen thuis even achter zich kunnen laten.

Impact corona
De twee jaar corona zijn voor de naasten van mensen met dementie extra zwaar geweest. In de eerste periode viel de dagbesteding weg en soms werd ook de zorg minder. Bovendien kon de mantelzorger zelf de deur niet uit om de zorgen even achter zich te laten.
Ook de Lotgenotengroepen konden niet bij elkaar komen en dat was volgens veel deelnemers een groot gemis.

Weer van start
De Lotgenotengroepen zijn weer van start gegaan en nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Om ervaringen te delen, het hart te luchten en om er even uit te zijn. Deelname is gratis.

Voor aanmelding of meer informatie kan contact worden opgenomen met Johanna van Reenen j.reenenvan@alzheimervrijwilligers.nl of 06-272 773 49.

Op de website is ook meer informatie te vinden:
www.alzheimer-nederland.nl/regios/west-friesland/lotgenotencontact.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen