dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Luisteren naar vleermuizen

Zaterdagavond 5 september organiseert de Vleermuizenwerkgroep van IVN West-Friesland een avondactiviteit ism het Landschap Noord-Holland. Start om 18.00 uur en einde 20.00 uur bij het Egboetje. Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, N 240 afslag Hauwert. Volwassenen en oudere kinderen zijn welkom. Wel vooraf aanmelden via r.de.graaf@ivn-westfriesland.nl Kosten € 2,- per volwassene, kinderen gratis.

Vleermuis m/v zoekt geschikte kast
Ecoloog Carola van Tempel en vleermuisdeskundige Huub Veldhuijzen geven een wandeling door het Egboetswater met een inleiding over de soorten en leefwijze van deze nuttige insecteneters. Ze maken wel degelijk geluid, maar je hoort ze niet. Het zijn supersnelle vliegers in de schemering. Dankzij een batdetector die een klikkend geluid geeft is het toch hoorbaar voor ons. Iedere vleermuis maakt een ander geluid. Dat maakt het zo bijzonder om op vleermuisjacht te gaan. Ze zijn niet alleen te horen maar ook te zien in de kasten.

Het Egboetswater is een zeer succesvol gebied gebleken voor met name de Ruige dwergvleermuis. In 2013 zijn er om te beginnen 24 platte kasten opgehangen in allerlei windrichtingen. Een hele klus voor de vrijwilligers die de kasten controleren, want ze hangen minimaal op 3 mtr. hoogte. Het aantal kasten is uitgebreid met een ander soort kast en er hangen momenteel 35 kasten.

Vleermuizen kiezen graag de kast met de beste klimaatomstandigheden voor die periode.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen