donderdag 13 juni 2024
spot_img

Maestro’s staan zaterdag voor Sursum Corda

Wim Koopman, Wim Wasserman en Arnold Vriend zullen zaterdagavond met elkaar strijden om de maestrotitel bij het concert van Sursum Corda. De afgelopen weken hebben de drie zich voorbereid op het dirigeren van elk twee stukken.

In navolging van het gelijknamige tv-programma heeft Sursum Corda een tijdje terug drie kandidaten benaderd. Sportschoolhouder Wim Koopman is het meest erfelijk belast. Zijn moeder Yvonne (trompet) en tante Jeanette (hoorn) spelen al tientallen jaren bij de club, waar ook zijn zus nog speelde voor haar verhuizing. Ook de generatie voor hen bevatte Sursumleden. Wim Koopman hield de muziek na drie lessen blokfluit voor gezien. ‘Ik doe het voor moeder en tante. Het is wel heel pittig.’ Wim Koopman gaat in ieder geval het snelle A Klezmer Carnaval dirigeren.

Wim Wasserman is nog niet eens een jaar in Andijk, als dominee van de gereformeerde kerk. De Zuid-Afrikaan heeft geen ervaring met muziek maken. ‘Het is toch goed om mee te doen. Goed voor het gemeenschapsgevoel’, vindt hij. Wasserman pakt het wel heel serieus aan, want hij heeft inmiddels ook al een les op de trompet gehad. ‘En mijn vrouw is heel muzikaal, dus ik ga met haar het een en ander doornemen.’ Het bekendste nummer dat hij gaat dirigeren is Feeling good van Michael Bublé.

Van de drie kandidaten heeft Arnold Vriend het vaakst een dirigent gezien. Bij het koor, maar ook bij de talloze concerten van Sursum die hij bezocht. ‘Ik ben benaderd op mijn biljartavond, toen ik niet helemaal meer helder was’, lacht hij. ‘Ik ben er wel een beetje ingeluisd.’ Hij kent de melodie van The Pink Panther, dat hij zal dirigeren, uit zijn hoofd. ‘Nu nog de slag weten te vinden. Maar dat komt goed. En anders maar niet.’

Bij de repetities was er al heel wat hilariteit. Voor het orkest is het ook nog niet makkelijk om de soms tegenstrijdige, soms afwezige aanwijzingen op te volgen. Ook de leden kregen een korte instructie over dirigeertechniek. Dat viel ook nog niet mee. Dat het zaterdag in Dorpshuis Centrum een bijzonder en leuk concert zal worden staat wel vast. Na de pauze zal eigen dirigent Lindy Karreman het orkest weer leiden.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen