dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Mantel stopt verkoop ‘beste piepers’ per 1 juli

De familie Mantel heeft al sinds lange tijd aardappels aan huis te koop. Een herkenbaar bord in de tuin wijst voorbijgangers op de heerlijke piepers. Maar per 1 juli 2017 zetten ze daar definitief een punt achter. “Het is mooi geweest, vanaf nu teel ik alleen nog piepers voor op mijn eigen bordje”, aldus Jacco Mantel.

De beste piepers
Jacco en Coba Mantel wonen nu aan de Dijkweg en verkopen daar aardappels aan huis. Het bord ‘De beste piepers’ prijkt in de tuin en menigeen weet de kraam te vinden. Toch loopt de verkoop wel terug merken zij. “Onze klantenkring bestaat toch uit de wat oudere mensen uit Andijk en omgeving. De een na de andere vertrekt, bijvoorbeeld naar een verzorgingshuis. En dan hebben ze geen piepers meer nodig voor eigen gebruik. De jongeren kopen hun aardappels in de supermarkt blijkt.”

Gestart met ‘Andijker Muizen’
Jacco startte als jongen tussen de aardappels. Ook zijn vader verkocht al piepers vanaf huis. Toen vader de leeftijd kreeg om er mee te stoppen, nam Jacco dat van hem over. Dat is tot op heden altijd zo gebleven. “We begonnen met Andijker Muizen, dat zijn Eerstelingen geworden. En later kwam de Bildstar er bij. En mensen komen hier speciaal voor de Eigenheimers. Een heerlijke pieper, maar wel lastig te schillen met al die pitjes,” vertelt Jacco.

Bedrijfsmatig en particulier
Grootgebracht met piepers belandde Jacco in een eigen bedrijf, waar later ook zijn zoons kwamen werken. Zo groeide het van eenmansbedrijf naar een firma. Het idee was dat zijn zoons het bedrijf metertijd over zouden nemen. Maar het liep toch anders.
Zo kwam het dat het bedrijf zo’n 15 jaar geleden werd verkocht en Jacco en zijn vrouw Coba verhuisden naar de Dijkweg. Nog steeds grenzend aan het ‘oude land’. “Want we blijven Andijkers. De familiestamboom van de Mantels is zelfs tot het jaar 1650 terug te vinden op Andijk,” vertelt Jacco.

Speeltuin achter het huis
Achter het huis op de Dijkweg heeft Jacco nu nog een mooi stukje grond. “Daar staan wat aardappels, daar groeit straks wat kool. Maar dit is mooi zat zo. De vele hectares van het oude bedrijf kunnen we zien, maar dat hoeft niet meer door ons bewerkt te worden. We noemen het zijn speeltuin,” vertelt Coba. “Het is heerlijk om zo vlak bij huis een plek te hebben waar je van alles kunt en mag. Maar het moeten is er nu vanaf. Het is hobbyisme geworden, niets bedrijfsmatigs meer. Dat is geweldig.”

Definitieve stop verkoop
Na 51 werkzame jaren (“Vijftig gewerkt en één jaar vakantiedagen,” lacht Jacco) is het mooi geweest. De kisten met aardappels staan nog tot 1 juli aan de Dijkweg 71. “Maar daarna is het echt klaar! Alleen de eigen piepers op mijn bord komen nog uit mijn tuin. Vooruit, ook de kinderen en kleinkinderen kunnen nog een piepertje mee prikken,” zo sluiten Jacco en Coba af.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen