vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Marcel is nog lang niet klaar met racen

Marcel Doodeman is sinds 2017 weer actief aan het motorracen. ‘Ik reed vanaf 1980 tot 1996 actief wedstrijden voor het Nederlands Kampioenschap. Ik moest toen stoppen vanwege rugproblemen.’ Toen hij vijf jaar geleden langs de kant stond bij een demonstratierace zag hij zijn ‘oude maten’ van het racen weer en toen zij vroegen of hij niet weer mee wilde doen, hoefde hij daar niet lang over na te denken, het ging weer kriebelen.

Oude motoren
‘Bij de demonstratieraces waar ik nu aan mee doe, doen motoren tot 1968 mee, het zijn meestal omgebouwde straatmotoren die tot echte racemotor zijn omgebouwd maar originele racemotoren zijn geen uitzondering.’ Marcel rijdt zelf met een Ducati 1 cilinder van 1964. Hij vertelt enthousiast hoe het er aan toe gaat op de races. ‘Het gaat er niet om wie het snelste is maar meer om de regelmaat. Degene die het meest regelmatig de rondes rijdt heeft gewonnen, maar je kan natuurlijk ook heel hard en evengoed regelmatig rijden’, lacht hij. Afgelopen zondag was het zo’n race, hij was het snelst en reed het meest regelmatig, waardoor hij de eerste plaats wist te bemachtigen.

Marcel in actie. Foto aangeleverd

Sleutelen
Marcel is veel bezig met het sleutelen aan zijn motor. Er gaat wel eens wat stuk. ‘Het komt wel eens voor dat ik naar Italië moet voor onderdelen, dan plakken we er een vakantie aan vast en combineren we de motorbeurs met een aantal dagen vakantie.’ De motorliefhebber heeft er meer dan twee jaar over gedaan om de motor waar hij nu mee rijdt op te knappen voordat hij in 2017 weer aan de start stond. ‘Ik wilde niet een motor die gewoon goed was, hij moest perfect zijn, dan heb je meteen een voorsprong.’ Dat was gelukt, zijn eerste wedstrijd werd hij twee keer tweede. ‘Het is net als schaatsen of fietsen, je verleert het niet zo snel.’ Inmiddels is de zevenenvijftigjarige met zijn tweede motor bezig, naast de 250cc klasse gaat hij dan ook meedoen met de 350cc klasse.

Niet altijd zonder kleerscheuren
Met de demonstratieraces heeft Marcel gelukkig nog geen gekke dingen meegemaakt maar in het verleden heeft hij verschillende klappers gemaakt. ‘In Engeland heb ik eens mijn sleutelbeen gebroken en een hersenschudding opgelopen en in Zandvoort viel ik ook met 180 kilometer per uur. Dat hoort erbij, je moet er niet over nadenken.’

Evenementen
Op de vraag wat zijn vriendin ervan vindt lacht hij en vertelt hij dat zij het gelukkig erg leuk vindt, ze gaat graag mee naar evenementen. ‘Die sfeer is zo leuk, het is er erg gemoedelijk. Je bent er met elkaar en voor elkaar.’ Marcel vertelt dat er zondag 14 juli in Schagen weer een race is. ‘Voor geïnteresseerden in de klassieke racerij is dat leuk, we rijden daar met motoren van rond de jaren ’50 met de klassieke merken zoals ducati, ariel, oude bmw’s etc. Er is daar meestal zo’n duizend man publiek, hartstikke leuk!’

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen