woensdag 17 juli 2024
spot_img

Marian van Zwieten over Podologie

“Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet (denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten),” vertelt Marian van Zwieten van Podologie Van Zwieten Andijk.

Voetafwijkingen kunnen aangeboren zijn, het gevolg zijn van een ongeluk (een traumavoet) of ontstaan als gevolg van ziektes zoals reuma of diabetes. Of gewoon door de leeftijd. “De oplossing is meestal een op maat gemaakt zooltje. Deze maak ik zelf en de diversiteit van dit beroep, maakt het elke dag opnieuw tot een uitdaging.”

Over Marian
Marian is gestart als fysiotherapeut. Naast haar werk in het ziekenhuis en met revalidatie patiënten heeft zij een eigen praktijk in Purmerend. “Daar kwamen steeds meer vragen over ‘zooltjes’.” De opleiding Podologie was een logisch vervolg voor Marian. In overleg met huisarts van Erp -die zijn praktijk had op Andijk – kwam de vraag of zij één dag per week in Andijk wilde komen werken, naast haar werk in Purmerend. “Dat is inmiddels ruim 30 jaar geleden! Nog steeds zit ik hier, elke woensdagochtend en ik doe het met plezier.”

Op de spiegel
Bij Marian neem je niet zozeer voor, maar óp de spiegel plaats. Daar kan zij al heel veel uit aflezen, maar dat is slechts het begin. Ze maakt blauwdrukken/footprints van de voetzolen en onderzoekt de voet op bijv. bewegingsbeperkingen. “Daarnaast is luisteren heel belangrijk. Niet elke afwijking leidt tot klachten en niet elke klacht hoeft direct behandeld te worden,” aldus Marian. “Kinderen onder de 6 jaar bijvoorbeeld behandel ik zelden of nooit. De botjes zijn dan nog niet volgroeit en ‘vinger aan de pols houden’ is dan voldoende.”

De juiste hoek
“Meten is weten. Met de afdruk van de voet kan ik de stand van de botjes en de druk die uitgeoefend wordt precies bekijken. Staat alles onder de juiste hoek? Deze berekening komt heel precies en bepaald de verdere behandeling. Het juiste zooltje is belangrijk, met een ‘standaard zooltje’ bereik je niet het optimale resultaat. Een zooltje dat precies is aangemeten op jouw voet, kan heel veel helpen. “Eigenlijk zou je de bij behorende oefeningen ook met regelmaat moeten doen, voor het grootste effect.”

Pas op: werkschoenen
Graag waarschuwt ze: “Er mogen geen ‘willekeurige’ inlegzolen (uit andere schoenen of van andere merken) in veiligheidsschoenen gelegd worden. Omdat deze inlegzolen niet door een certificerende organisatie getest zijn in combinatie samen met de schoen, ben je in overtreding als je dat wel doet. Dat heeft gevolgen o.a. ten aanzien van de aansprakelijkheid. Let daar goed op!”

Podologie Marian van Zwieten
“Ik voldoe aan de voorwaarden om voor u gecertificeerde zolen te leveren voor in uw gecertificeerde werkschoenen, inclusief de conformiteitsverklaring.” Op de website www.podologiemarianvanzwieten.nl vindt u meer informatie of volg Marian van Zwieten op Facebook. In Andijk is de praktijk gevestigd in de HAP De Blokkendoos, Keizerskroon 1, 1619XK, Andijk. Voor afspraken belt u 06-54288308. De praktijk is geopend: woensdag van 8.00 uur – 12.00 uur. Een verwijzing van uw arts is niet noodzakelijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen