maandag 22 juli 2024
spot_img

Marianne schrijft “Mama, mag ik je iets vragen..”

Misha Krijnsen, 14 jaar, heeft nu al een hele weg achter zich qua onderwijs. Door zijn uitzonderlijk hoogbegaafdheid paste hij niet in het schoolsysteem. Door gebrek aan kennis, onbegrip en soms zelfs onwil bij scholen, liep hij vast, kwam meerdere keren thuis te zitten en doorliep vijf basisscholen.

Misha: “Ik was ontzettend ongelukkig op school en heb nog steeds last van de gevolgen hiervan. Ik zit nu op een school waar ik goede begeleiding krijg, maar mijn vertrouwen in leerkrachten is niet groot. Ik heb nooit echt geleerd hoe ik schoolwerk aan moet pakken en blokkeer als ik iets lastig vind. Als ik in de buurt van de scholen kom waar ik op heb gezeten voel ik me letterlijk ziek worden; misselijk, buikpijn, hoofdpijn..”

Marianne heeft zijn ervaringen vastgelegd in het boek “Mama, mag ik je iets vragen..” Een verhaal vol hoogte- en dieptepunten, afgewisseld met gedichten die Marianne heeft geschreven op moeilijke momenten. Marianne: “Met mijn boek wil ik de échte Misha belichten. Het kind dat hij altijd geweest is, maar bijna niemand meer zag. Het kind achter het gedrag dat hij inzette. Hij was en is zo lief, spontaan en een echte prater. Het is voor scholen, ouders en professionals zo belangrijk om het échte kind te blijven zien en daar weer naar toe te werken.”

Samen met Misha hoopt ze dat zijn verhaal verschil gaat maken. Er zijn tienduizenden kinderen in Nederland die geen passend onderwijs krijgen en thuis komen te zitten. Het is hun missie om meer kennis te verspreiden en ervaringen zoals die van Misha te voorkomen voor andere kinderen.
Door Misha’s verhaal te delen en te vertellen wat dit met hem deed, hopen ze begrip te kweken en mensen in beweging te krijgen om deze doelgroep echt op de kaart te zetten.

Marianne: “Hoewel hij als ‘braaf’ kind begon op school, veranderde zijn gedrag door het gebrek aan uitdaging. Eerst alleen thuis, later ook op school. Toch werd er weinig gedaan voor hem. Zijn gedrag moest ‘behandeld’ worden, was de gedachte. De kern van het probleem zat echter volledig in het ontbreken van passend onderwijs. Deze kinderen hebben een enorme potentie, maar toch raakt een grote groep tussen wal en schip, door gebrek aan kennis en de juiste mensen op plekken waar ze hard nodig zijn. Dit kan zich uiten in psychische en lichamelijk klachten en uitval op school. Een veelgemaakte vergissing is bijvoorbeeld het beeld van de excellente leerling. Hoge cijfers, studeren, alles gaat gemakkelijk af als hoogbegaafde. Helaas is het tegendeel regelmatig waar, omdat bij gebrek aan passend onderwijs niet de juiste leerstrategieën worden aangeleerd en kinderen regelmatig uitvallen.

Misha heeft een schooltrauma en levert nog dagelijks een strijd om staande te blijven in het schoolsysteem, ook al is dat voor hem volledig aangepast. Gelukkig heeft hij nu de juiste mensen om zich heen en gaat het de goede kant op met Misha!

“Mama, mag ik je iets vragen..”
Geschreven door:
Marianne Krijnsen
14,95 euro excl.
eventuele verzendkosten

Te bestellen via:
levenmethoogbegaafdheid.nl/boekbestellen/

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen