dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Mary (87) breit babysokjes bij de koffie en de thee

Met uitzicht op de theetuin zit de moeder van Kitty Drost aan een heerlijk vers kopje koffie. De breipennen liggen heel even stil op haar schoot. “Ik ben nu bezig met een paar beenwarmers in gemêleerd blauw,” vertelt ze. Mary is bijna 88 jaar en woont bij haar dochter. Vervelen doet ze zich niet. Ze puzzelt en leest graag, maar het breien van sokken en slofjes in alle kleuren en maten is haar favoriete bezigheid.

Bijzondere situatie
Kitty woont in een prachtig pand aan de Dijkweg. Zij heeft daar de theetuin, waar regelmatig toeristen en passanten aanschuiven voor een heerlijk kopje thee of koffie met wat lekkers. In haar huis is een ruimte ingericht als een zelfstandige eenpersoonswoning waar haar moeder sinds een kleine twee jaar woont.

“We hebben een roerige tijd achter de rug, waarin we elkaar hard nodig hadden voor steun. Mijn moeder en vader woonden te ver weg om steeds even heen en weer te rijden. Daarom hebben we deze oplossing bedacht. Het is echter heel anders gelopen dan gepland,” zo begint Kitty. Mary vertelt verder: “Mijn man viel van de trap en had steeds meer zorg nodig. Daarom is hij verhuisd naar het verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek en ben ik hier inge- trokken. Het was even wennen aan de nieuwe situatie, maar ik denk dat ik al bijna een echte Andijkse aan het worden ben.”

Breien van kleding
Breien leerde Mary van haar moeder. “En op school kregen we er ook wel les in,” zo vertelt ze. “Truien, vesten en spencers. Maar ook veel sokken. Je kon niet anders krijgen in die tijd, er was geen geld voor. Gelukkig kon ik het goed.” De noodzaak van toen is inmiddels tot een fijne hobby geworden. Dagelijks worden de breipennen, maar liefst 4 tegelij- kertijd, opgepakt. “Af en toe wissel ik het af of stop ik voor een vers kopje koffie met wat lekkers. Maar stilzitten doe ik niet lang, “ lacht Mary.

Sokken bij de koffie of de thee
Als de theetuin open is staat er vaak een mandje met sokjes bui- ten. De sokjes worden verkocht voor € 3,50 per paar en worden dan ook nog mooi voor u ingepakt. “Ik maak een gaatjestoer in elke sok zodat er een gehaakt koordje door heen kan. De kleintjes kunnen op die manier hun sokjes niet verliezen, want uittrappelen lukt niet meer. Zo hou- den ze warme voetjes.”

Weg geef actie
Soms komen er mooie dingen op je pad. Zo zat een jong stel in de theetuin met elkaar foto’s te bekijken. Het waren de echofoto’s, alles zag er goed uit en dat werd gevierd. “Daarop gaf ik die mensen meteen een paar sokjes cadeau. Dan moet je ze niet willen verkopen, maar gewoon wegge- ven. Want zo’n nieuwe klein leven moet zich welkom voelen. Ik doe het breien zo graag en de mensen reageren zo blij. De breipennen leg ik voorlopig nog niet weg,” aldus Mary.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen