woensdag 24 april 2024
spot_img

Meccanoweekend zaterdag 3 en zondag 4 augustus

Op 3 en 4 augustus komen leden van het Meccano Gilde Nederland opnieuw naar het Stoommachinemuseum om hun prachtige constructies te tonen. Vele generaties zijn opgegroeid met Meccano. Het meer dan honderd jaar oude metalen montagespeelgoed bestond uit meer dan 400 onderdelen die met boutjes en moertjes aan elkaar bevestigd werden.

De Engelsman Frank Hornby (1863-1936), de uitvinder van Meccano, was een boekhouder in Liverpool die op het idee kwam duurzaam speelgoed voor zijn twee zoontjes te maken. Rond 1900 bouwde hij bruggen, kranen en vrachtwagens van blik. In 1907 begon hij een werkplaats in Liverpool. Hij registreerde dat jaar ook de merknaam Meccano die vanaf dat moment op alle bouwpakketten prijkte. Al gauw groeide het bedrijf en in de eerste helft van de vorige eeuw was Hornby de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Ook in Nederland zijn duizenden bouwpakketten verkocht. Meccano was favoriet bij jongens, maar ook volwassenen waren én zijn nog altijd enthousiast over dit nostalgische constructiespeelgoed.

Stoomsloepenweekend zaterdag 17 en zondag 18 augustus
Authentieke stoomsloepen varen op 17 en 18 augustus met grote rookpluimen richting De Kleine Vliet om af te meren aan de museumsteiger. Het is een prachtig schouwspel om de boten af en aan te zien varen in het fraaie binnenwater achter het museum. Als het weer en de capaciteit het toelaten mogen bezoekers kosteloos aan boord stappen om een stukje mee te varen. De ene boot is van recente datum, de andere is hoogbejaard, maar voor alle boten geldt: ze hebben een ketel en stoommachine aan boord voor de voortstuwing.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom
Tijdens het Meccano- en Sloepenweekend kunnen bezoekers ook een vaartocht met de Koggevaarder maken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,-. Museumjaarkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732.

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. Tel: 0227 544732 www.stoommachinemuseum.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10 uur tot 17 uur
Zomerstoom: vanaf maandag 8 juli t/m zondag 1 september is het museum elke dag geopend en onder stoom.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen