vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Mede dankzij Truus de Vries- Brakeboer bloeit De Zonnebloem na 50 jaar nog steeds

Na zich 50 jaar vol passie te hebben ingezet voor De Zonnebloem legt Truus de Vries-Brakeboer (79) haar werkzaamheden neer. 50 Jaar jezelf inzetten voor zieke en eenzame mensen kon het bestuur en de Gemeente natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom is Truus begin februari op meerdere manieren feestelijk in het zonnetje gezet. Ook van de huidige voorzitter Klaas Groot ontving Truus onder andere een grote bos bloemen.

‘We begonnen met geld in een sigarendoos’
In 1968 is Truus begonnen voor de Katholieke kerk met bezoekwerk naar eenzame en zieke mensen. Van hieruit kwam het idee om in Andijk een Zonnebloemafdeling te starten. Na eerst zelf ernstig ziek te zijn geweest, werd dit gevoel alleen maar sterker. Mocht ze genezen dan wilde ze zoveel mogelijk mensen helpen. En zo geschiedde. In 1971 begon Truus met drie andere vrouwen De Zonnebloem in Andijk. “Pastoor Suidgeest heeft ons toen geholpen met een agenda, notulen maken enz..”, vertelt Truus. “We begonnen met een schoolschrift voor de administratie, de financiën in een sigarendoos en dat was het”. Toen De Zonnebloem van Katholiek overging naar Nationale Zonnebloem werd het al snel groter en hebben we vandaag de dag De Zonnebloem die we allemaal kennen.

Letterlijk en figuurlijk in het zonnetje
Terwijl Truus van niks wist was Klaas Groot al druk bezig met voorbereidingen voor een mooi feest. Op 2 februari jl. werd Truus dan ook getrakteerd op een diner samen met alle vrijwilligers en bestuursleden. “Maar dit was natuurlijk nog niet genoeg”, lacht Klaas. “Onze jaarvergadering stond gepland op 9 februari en hier hebben we voor Truus ook een mooi feest van gemaakt”. Ook is Truus geëerd met meerdere bossen bloemen, een kunstwerk gemaakt door Van Chor, een Gouden Speld van Verdiensten van De Zonnebloem en een Zilveren Waarderingsspeld van de Gemeente Medemblik.

Herinneringen
Tal van herinneringen komen naar boven als we praten over 50 jaar werken voor De Zonnebloem. Klaas: “Een man die bedlegerig was wilde zo graag een week met de Zonnebloemboot mee, maar dit was toen nog een lastige zaak. Vanuit mijn connecties bij het ziekenvervoer van de Landmacht heb ik ervoor gezorgd dat hij met bed en al werd opgehaald, naar Arnhem werd gebracht en na een week vakantie op dezelfde manier weer naar huis is gebracht. Deze man heeft een geweldige week gehad en dat is waar we het allemaal voor doen”. Truus is 19 keer een week mee geweest met de boot en ook met meerdere andere vakantieweken. “We hadden een keer een heel verlegen vrouw en zij wilde eerst niet mee. Uiteindelijk is ze toch overgehaald en aan het einde van de week was het gewoon een andere vrouw geworden. Ze liep trots rechtop en praatte uiteindelijk net zoveel als ons. Zulke dingen zijn toch gewoon fantastisch”, lacht Truus. Niet te vergeten de onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau die Truus ontving toen ze 40 jaar voorzitter was. “Het is al zo dankbaar om zieke en eenzame mensen te kunnen en mogen helpen en als je hier dan ook nog een onderscheiding voor krijgt, voelde voor mij als een kroon op het werk”.

‘Daar ben en blijf ik trots op’
In april wordt Truus 80 jaar en zo fit als ze nog is en hoopt nog lang te blijven, gaat ze genieten van andere dingen. Toch zal ze het werk bij De Zonnebloem gaan missen en wie weet zal ze hier en daar toch nog een vergadering meepakken. “Ik voelde me heerlijk bij De Zonnebloem en ik zal zeker nog weleens bij iemand op bezoek gaan. Ik wens iedereen sowieso heel veel succes en ben heel erg blij dat het zo voortvarend is geworden. We begonnen met niks en dat is uitgegroeid tot zoiets moois en groots, daar ben en blijf ik trots op”!

Vrijwilligers zijn altijd welkom
Voorzitter Klaas Groot is ook heel erg trots op alle vrijwilligers en op het bestuur en geeft direct aan dat Truus, al eerder benoemd tot erelid van De Zonnebloem, altijd welkom zal blijven. “We hebben allemaal veel van Truus geleerd en dankzij haar is de afdeling Andijk gegroeid tot wat het nu is. We hebben geluk dat we bestuursleden hebben die alle functies kunnen bedienen en ook de komende 50 jaar gaan we zeker zo door”. Voor vrijwilligers is er altijd plek en die zijn altijd welkom. “Heel graag zelfs, daar kunnen we er nooit genoeg van hebben”.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
E. Oudeman
Notaris Steenpoortestraat 31
1619 CV  Andijk
Tel: 0228-592885
em.oudeman@quicknet.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen