dinsdag 16 april 2024
spot_img

Medemblik in de race als allermooiste vestingstad

De ANWB is op zoek naar het allermooiste vestingstadje van Nederland. Uit het aanbod van meer dan 160 vestingsteden zijn er alvast 40 geselecteerd en daar is Medemblik er een van. Door middel van een stemming wordt er een top 5 samengesteld die in oktober gedeeld wordt in de Kampioen. Help jij mee Medemblik in de top 5 te stemmen?

Stuk voor stuk zijn vestingsteden versterkt tussen de 15e en 18e eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten (of Engelsen) … er is wat afgeknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht.

Vestingsteden die een beschermd stadgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke stedelijke structuur doen mee aan de verkiezing. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden. Die zijn er in Medemblik volop! Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van cultuur, historie en een gevarieerd aanbod aan horeca. Bezoekers waarderen Medemblik om het feit dat de havens, terrassen, musea en natuur zo dicht bij elkaar op loopafstand ligt.

De stemming bepaalt welke steden eindigen in de Top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury – bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit) – kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes en de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

Stemmen kan via het stemformulier op anwb.nl/vestingstad tot en met 15 april 2021.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen