Alle woningen en gebouwen in Nederland gaan vóór 2050 van het aardgas af. Ook de gemeente Medemblik gaat op zoek naar een duurzame manier om te verwarmen en te koken. De route naar een aardgasvrije gemeente stelde de gemeente in 2020 op. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners weten wat zij de komende tijd kunnen verwachten. Maar ook hoe zij hier nu al mee aan de slag kunnen. Alle inwoners ontvingen daarover een brief. Daarin nodigt de gemeente ook uit om mee te denken in de plannen naar een aardgasvrije gemeente. Zo werken we samen aan een beter klimaat, voor nu en in de toekomst.
Achtergrond
Nederland heeft als doel om de C02-uitstoot in 2050 terug te brengen naar nul. Dit ligt vast in het Nationale Klimaatakkoord. Aardgasvrije wijken vloeien hieruit voort. Samen met inwoners, woningcorporaties, de netbeheerder en andere partners stelde de gemeente de route naar een aardgasvrije gemeente op. De route geeft aan hoe alle wijken in de gemeente de komende 30 jaar aardgasvrij kunnen worden.
Kanswijken
In zeven wijken ziet de gemeente kansen om te starten. In vier wijken biedt elektrisch verwarmen en koken op dit moment de beste oplossing. In andere wijken is dat de aanleg van een (gezamenlijk) warmtenet.
Wijken met de beste kansen voor elektrisch verwarmen en koken zijn:
• Schepenwijk, Medemblik
• Centrum van Andijk
• Kreeklanden, Wognum
• Wervershoof Oost
Wijken met de beste kansen voor een gezamenlijk warmtenet zijn:
• A7 West, Nibbixwoud
• WFO-terrein, Zwaagdijk-Oost
• Bedrijventerreinen en Randwijk, Medemblik
De overstap naar aardgasvrij is voor iedereen een grote stap. Daarom gaat de gemeente in de kanswijken eerst in gesprek met bewoners en ondernemers. Samen onderzoekt de gemeente graag de opties voor een haalbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas. Ook inwoners die niet in een kanswijk wonen kunnen nu al aan de slag met de ‘Altijd Goed Maatregelen’.
Heeft u zelf ideeën, een initiatief of vragen? Neem contact op met de gemeente Medemblik, per e- mail aan duurzaam@medemblik.nl of telefonisch op (0229) 85 60 00.
Meer informatie over de route naar een aardgasvrije gemeente vindt u op www.duurzaammedemblik.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de ‘Altijd Goed Maatregelen’. Maar ook antwoorden op veel gestelde vragen als ‘Hoe gaan we van het aardgas af?’ en ‘Wat gebeurt er met mijn CV-ketel?’.