donderdag 18 juli 2024
spot_img

Medische evacuatie op onstuimig IJsselmeer

Zaterdagmiddag 21 oktober zijn de reddingboten van KNRM Medemblik uitgevaren voor een medische evacuatie op het IJsselmeer. Opstappers hebben eerste hulpverleend aan het slachtoffer en geholpen met de evacuatie door de Search and Rescue Helikopter. De achtergebleven opvarende is met het zeiljacht begeleid naar de haven van Andijk.
 
Zaterdagmiddag om 15:27 uur komt bij het Kustwacht Centrum in Den Helder een verontrustende melding binnen over een zeiler welke gewond is geraakt op het IJsselmeer. Op advies van de Radio Medische Dienst moet de zeiler met de Search and Rescue (SAR) Helikopter geëvacueerd worden. Reddingboten van KNRM Enkhuizen, Medemblik en Hindeloopen werden gealarmeerd om op zoek te gaan naar de zeilboot en eerste hulp te verlenen.

Reddingboot Johanna Maria van KNRM Andijk komt als eerste ter plaatse. Zij treffen het zeiljacht ten Noorden van Vogeleiland de Kreupel, midden op het IJsselmeer, aan. Kort daarna arriveert ook reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik. Er werden opstappers overgezet die eerste hulpverleenden. Tevens wordt een sleepverbinding gemaakt om met het jacht een stabiele koers te kunnen varen. Dit maakt evacuatie door de helikopter makkelijker.

Bij aankomst van de SAR-helikopter wordt medisch personeel vanuit de helikopter op het zeiljacht afgezet. Met vereende krachten wordt de onfortuinlijke zeiler voorbereid voor transport met de helikopter. Als de zeiler niet lang daarna in de helikopter ligt zet deze koers richting ziekenhuis. De opstappers begeleiden de overgebleven tweede watersporter met het zeiljacht naar de thuishaven in Andijk. Na afmeren worden gegevens opgenomen en werd de watersporter achtergelaten bij zijn familie.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen