woensdag 22 mei 2024
spot_img

Meedraaien met de brandweer

Dinsdag 6 juni was het zover. We konden gaan genieten van onze mooie koop op veiling Sarto; een oefenavond meedraaien met de brandweer. Dit was de tweede avond die de brandweer verzorgde, een week eerder was al de groep gasten van veiling het Dorpshuis geweest, nu mochten wij: Koos Kreuk, Mark Schuitemaker, Piet Tjem Rusting en Allard Kuin.

19.30 Uur start de avond op de kazerne. Een deel van de vrijwillige brandweerleden gingen een waterongeval oefenen, dat was nog niet aan de gasten besteed. De veilinggasten mochten ervaren hoe het was om als brandweerman aan het werk te zijn.

Voor Piet Tjem was het, als oud brandweerman, gesneden koek, maar er was toch ook weer veel veranderd. We werden in de brandweerpakken gehesen en kregen een korte uitleg over hoe het gaat als er een alarmering is en de pieper af gaat. Daarna mochten we in de brandweerauto plaatsnemen en maakten we mee hoe dat gaat tijdens een rondje door het dorp. Elke hobbel en bocht wordt aangegeven, een aparte ervaring was dat.
Terug op de kazerne konden we aan de slag. Eerst kregen we de uitleg dat eigen veiligheid eerst komt.
Daarna mochten we direct een brand blussen met de schuimblusser, dat was toch lastiger dan verwacht. Maar als snel kon het sein brandmeester gegeven worden. Daarna waren er twee auto’s klaargezet om open te knippen. Onder leiding van de brandweer mochten de gasten de deur eruit knippen. Eerst even de ruit stuk slaan, dat was leuk even een auto slopen. Toch bleek dat je niet overal kunt knippen, denk aan airbag, drukcilinders, veren die kunnen springen. Dus werd er helder aangegeven waar de knip gezet moest worden. Even later lag de hele zijkant eruit en werd nog even een ‘ voetenluikje’ geknipt in de ooit zo mooie Opel.

Daarna het echte werk: spuiten. Met de hogedrukspuit moesten we een pion en een bak om spuiten. Met 20 Bar druk was dat voor de gasten goed te doen. Er werd ook nog even een mooie nevel gemaakt en dat was toch wel bijzonder om te mogen doen. Daarna regen…en hoe! Met bakken kwam het uit de lucht. Toch merkten we daar weinig van. Door de goede pakken en helmen konden we rustig doorgaan en bleven we droog. Daarna gingen we nog even checken wat er allemaal op de brandweerwagen aanwezig was, dat was perfect georganiseerd en compleet. Toch bijzonder wat er standaard allemaal aanwezig is.

Daarna was er in de kazerne taart met koffie en konden we nog even evalueren. Ook worden altijd de laatste inzetten doorgenomen. Er werd nog even subtiel aangegeven dat iemand van de eerste avond zich als nieuwe brandweerman had aangemeld.

Een nieuw lid is zeker welkom, deze avond. Het was een heel geslaagde en leerzame avond en geweldig om te ervaren hoe enthousiast iedereen is en hoe leuk ploeg de ploeg is. En dat allemaal vrijwillig , petje af!

Dat we weer naar huis gingen werd nog even gecheckt of de motorzaag was volgetankt, want het begon aardig te stormen en het zou mogelijk wel tot een ‘zaaguitruk’ komen. We hopen jullie niet nodig te hebben, maar als het toch nodig is, zal het prima in orde komen. Ik denk dat ik namens alle veilingkopers spreek, als ik schrijf: enorm bedankt voor deze mooie en leerzame avond.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen