maandag 24 juni 2024
spot_img

Meer vogels in de tuin dankzij Mijnvogeltuin.nl

Vetbollen vol met bungelende koolmezen, zingende merels, kwetterende roodborstjes; een groene tuin is een toevluchtsoord voor vogels. Maar hoe krijg je ze nu eigenlijk naar jouw tuin? Mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland geeft daarop antwoord. Doe de postcodevogelcheck, ontdekt welke vogels bij jou in de buurt leven en wat je kunt doen om ze naar jouw tuin te lokken.

Via mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland kun je nu zelf ontdekken welke vogels in jouw buurt leven. Door simpel je postcode in te voeren, zie je tien van de meest voorkomende vogels in jouw wijk. Kies hiervan vijf soorten die je graag in jouw tuin ziet verschijnen. Je krijgt dan tips op maat hoe je ze naar de tuin kunt krijgen en kunt houden.

De ene vogel is de andere niet

Alle vogels zijn verschillend en geen tuin is hetzelfde; waar de ene vogel voor warm loopt, haalt de andere zijn snavel op. Meesjes eten veel rupsen, merels zijn verzot op wormen en fruit en vinken zijn dol op zaadjes. Wanneer je een vogelvriendelijke tuin wilt, kun je er dus het beste voor zorgen dat er voor elk wat wils is, zodat je het jaar rond van verschillende vogels kunt genieten

80.000 voetbalvelden
Alle tuinen in Nederland hebben samen een oppervlakte van bijna 80.000 voetbalvelden! En dat staat nog los van alle balkons. In principe plek zat dus voor een heleboel tuinvogels. Maar meer steden, betekent bijna automatisch mínder natuur. En dus minder leefgebied voor vogels. In een groene tuin valt meer voedsel te vinden, dan in een bestraatte tuin. Het is dus belangrijk dat we onze tuinen zo vogelvriendelijk mogelijk maken. Sommige vogels, zoals de huismus en de gierzwaluw zijn voor hun nestplekken juist afhankelijk van bebouwing. Ze nestelen immers voor een groot deel onder dakpannen. Maar bij veel nieuwbouw zijn deze plekken helaas niet meer aanwezig. Speciale nestkasten of vogelvides, die nestgelegenheid onder dakpannen creëren, kunnen hulp bieden.

Méér dan een vetbolletje ophangen

Een vogelvriendelijke tuin is dus méér dan vetbolletjes ophangen en een waterschaal neerzetten. De juiste planten en bloemen, een dichte struik, een vogelhuisje en een voederplankje kunnen al wonderen doen. Een vogelvriendelijke tuin biedt vogels lekker eten, een goede schuilplaats en een plekje om te broeden. Maar bovenal wordt je er zelf ontzettend blij van. Want wie wil er nou niet genieten van deze fladderende buren!
Kijk voor meer informatie op www.mijnvogeltuin.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen