vrijdag 14 juni 2024
spot_img

Met z’n allen in actie voor door leed getroffen Ponyhoeve

De Ponyhoeve aan de Dijkweg in Andijk is een kleinschalige ponyclub voor kinderen, die met hard werk en een zacht hart gerund wordt door eigenaresse Chantal. Het warme en no-nonsense karakter maakt dat menig kind hier opbloeit en de liefde voor de pony’s voelbaar in de lucht hangt. Dieke (8 jaar): “De Ponyhoeve is de fijnste plek op de hele wereld.” Dat ‘de fijnste plek op de wereld’ niet gevrijwaard is van tragedie, bleek de afgelopen weken. Na een zwaar verlies bundelden leden hun krachten om hun geliefde hoeve te helpen.

Getroffen door tragedie
“De Ponyhoeve is heerlijk kneuterig. Hier is geen prestatiedruk of onderlinge concurrentie. Het welzijn, plezier en het tot hun recht komen van pony en kind staan altijd centraal.” vertelt moeder Nancy. “Groot waren dan ook onze zorgen toen Shadow en Barry, twee jonge, vitale en geliefde lespony’s, onverwacht ziek werden.” Na ruim een week van spanning en intensieve zorg in Dierenkliniek Hollands Kroon, zijn beide dieren afgelopen donderdag overleden. De pony’s bleken getroffen door het even zeldzame als dodelijke Grass disease. Ze laten een verslagen eigenaresse en tientallen ontroostbare kinderen achter.

Bloemen, tekeningen, kaartjes en knutselwerken voor Barry en Shadow

Spontane actie
Dit kleine drama en grote verdriet, kent ook een lichtpuntje. Zich ervan bewust dat Chantal haar lesprijzen zo laag mogelijk houdt en daarom nu voor een enorme financiële uitdaging staat, kwamen kinderen en ouders meteen in actie toen de eerste pony opgenomen moest worden.

Eén grote familie
Zo begonnen verschillende kids spontaan acties (er werd bijvoorbeeld voor bijna € 100 aan statiegeldflessen opgehaald). Drie moeders organiseerden ad hoc een braderie op de hoeve en zette een inzamelingsactie op. “We zijn één grote Ponyhoeve-familie, de saamhorigheid is zo groot.” benoemt Nancy, één van de initiatiefneemsters. Dat ze gelijk heeft, blijkt uit het indrukwekkende bedrag van € 2.500 euro dat ze ophaalden. En ook de honderden steunbetuigingen op Facebook, tekeningen en alle aanbiedingen voor hulp waren een enorm hart onder Chantals riem: “Shadow en Barry waren een beetje van ons allemaal”.

Shadow en Barry in de kliniek

Kostenplaatje
Maar deze support heeft het afscheid van de pony’s niet kunnen voorkomen. En de mooie opbrengst van de inzamelingen is bij lange na niet genoeg om de rekening van de dierenkliniek te kunnen betalen. Daarbij: om alle kinderen van lessen te kunnen voorzien zijn zonder Barry en Shadow, zijn er nieuwe lespony’s nodig. En de grond van wei waar de pony’s -zo bleek later- hun dodelijke ziekte opdeden, moet onderzocht worden om zeker te kunnen zijn dat de overgebleven 15 dieren er weer veilig kunnen grazen. Het totale kostenplaatje overstijgt de € 10.000 ruimschoots.

Handen ineen voor pareltje in de polder
Omdat het voor de vrienden van de Ponyhoeve niet te verkroppen is als juist de laagdrempeligheid en het niet-commerciële karakter, de nekslag voor deze bijzondere plek zou betekenen, trekken zij alles uit de kast om te helpen. Ze roepen iedereen die geeft om mens en dier en kan en wil bijdragen op om een klein beetje support te bieden.Nancy: “Alle beetjes helpen en samen maken we van de regio een plek met pareltjes waar onze kinderen en wijzelf ons in de hectiek van alledag aan kunnen laven!”

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen