dinsdag 16 april 2024
spot_img

Mijn bijzonder Kerstfeest in 1966

Vanaf 12 augustus 1965 t/m 11 januari 1967 vervulde ik mijn dienstplicht bij het “Wapen der Koninklijke Marechausssee” en verbleef na opleiding op Legerplaats Nunspeet. Het was al zo’n beetje aan het einde van mijn diensttijd. Ik had een goede verstandhouding met onze Eskadrons Opper Wachtmeester Jan Radstaake. Daarom durfde ik zakenverlof aan te vragen om bij mijn oude werkgever voor de Kerstdagen in de Banketbakkerij te gaan werken.

Oude kolenoven
Wij hadden toen nog geen vriezers en we bakten nog met een oude kolenoven dus ik heb op een paar uur slaap per nacht bijna dag en nacht gewerkt. Het was toen een opgaande tijd en we konden het niet afwerken. Kerstavond hoorden wij in de Westerkerk in Enkhuizen al Kerstliederen zingen stonden wij nog Chipolata puddingen te maken.

Kerstmorgen om 07.30
Nu moest ik mij op eerste Kerstdag weer melden voor 12.00 uur. Vanuit de Westerstraat liep ik door het Snouck van Loosenpark naar het station. In de Stations restauratie van Dirk Domburg zaten de Machinist en de conducteur aan de koffie, en zij vroegen of ik wel goed bij mijn hoofd was om op Kerstmorgen om 07.30 naar de legerplaats in Nunspeet te gaan. Dan ga je toch gewoon later weg. Ik had de Opper wachtmeester echter plechtig moeten beloven dat ik op eerste Kerstdag om 12.00 uur op de legerplaats zou zijn. Ik baalde echter als een stekker dat ik niet thuis het Kerstfeest thuis mee mocht vieren.
In Purmerend zag ik pas de eerste reizigers een gezin met drie kinderen, enfin even een praatje en toen begonnen de kinderen met hun ouders Kerstliederen te zingen en heel voorzichtig begon ik ook wat mee te zingen, het was zo’n bijzondere ontmoeting ik moet daar ieder Kerstfeest weer aan terug denken.


Louis, (links), onze kamer 37 Legeringsgebouw 7 had de eerste prijs gewonnen, daarom bezoek van opperwachtmeester Jan Radstaake.

Grote spin
Op de kamer van de Kazerne aangekomen zag ik er volgens de jongens uit als een geest en moest ik verplicht gaan slapen. Die avond kwam onze Opper wachtmeester met vrouw en kinderen op onze kamer Kerstfeest vieren want wij hadden ook de eerste prijs gewonnen met het versieren van onze kamer. Buiten de gangbare kerstversieringen hadden de jongens van touw een grote spin gemaakt met een diameter van 125 cm, de ogen waren lichtjes die branden op een grote batterij, de spin hing voor het raam en was ook werkelijk een geweldig gezicht.

Dit was een Kerstfeest om nooit meer te vergeten.

Louis de Vlugt.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen