donderdag 13 juni 2024
spot_img

Mooie ‘oude dame’ verdient opknapbeurt

Op ’t Buurtje in Andijk staat de stolp van meneer van der Meer. Simon van der Meer is ruim voorbij de 80 jaar en eigenaar van het pand en de bijbehorende grond. “Er lopen hier wat ‘beessies’, zoals kippen, varkens en schapen. Tegenwoordig lopen er ook steeds vaker wat ‘buurtjes’ rond. Die helpen mij en de stolp met wat klusjes,” vertelt Simon.

Hij is maar wat blij met de hulp. “De stolp is her en der wel aan onderhoud toe. Maar ja, met zo’n oud gebouw is er altijd wel wat toch?” aldus Simon. “Met enkele buurtbewoners pakken we een aantal klussen aan, om de stolp hier op ’t Buurtje te behouden. We vinden het een prachtig pand en ook genieten we van de beestenboel. Daarbij is het erg gezellig om met elkaar ergens de schouders onder te zetten,” aldus één van de klussers.

Dakpannen recht leggen
Het begon allemaal enige tijd geleden. Een knieoperatie maakte dat Simon zelf even niet naar de stolp kon komen. De buren wilden hem best uit de brand helpen. “Hij vroeg ons om ook even een paar dakpannen recht te leggen, omdat er wat lekkage te zien was,” vertellen de klussers. “Dat was een kleine moeite, maar bleek het begin van een lange reeks klussen!”

Verzakt en verrot
“Aan de voorzijde is het dak verzakt en staan nu diverse metalen stempels die de dakconstructie ondersteunen, zodat er werkzaamheden verricht kunnen worden aan de houten palen en de balken. De dakconstructie komt straks weer stevig en vooral op de juiste hoogte te zitten. Ook aan de achterzijde van de boerderij was het houtwerk dusdanig slecht dat dit vervangen moest worden.” Inmiddels is die klus geklaard en het bovenste deel ziet er weer schitterend uit.

Opruimen en schoon maken
Met kleine klusjes zoals het schoonmaken van het houtwerk en de ramen, het opruimen van oude materialen en restanten hout knapt de boerderij zichtbaar op. De grote klussen worden één voor één aangepakt –door mensen met kennis van zaken- en met veel liefde en geduld wordt de ‘ziel’ weer terug gebracht. “Zo is er voor ons allen iedere keer wel weer wat te doen. We hebben een koffiehoek gecreëerd, waar we met elkaar genieten van ‘deze oude dame’ en bespreken wat we nu weer aan gaan pakken. Zittend op een baal hooi en met een kop koffie en goed gezelschap is het werken hier een klus die veel voldoening geeft.”

Goede buur
Simon prijst zich gelukkig met zijn ‘buurtjes’. “Een goede buur is beter dan een verre vriend,” aldus de oude baas. De klussers: ”We zijn hier graag, het is mooi om zo’n buurtproject met enkele buren te kunnen doen. Het geeft voldoening, samenhang en we genieten allemaal van het mooie uitzicht dat zo behouden kan blijven.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen