dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu, afdeling Andijk-West

Dinsdag 31 juli bezochten we als museumgroep van de Vrouwen van Nu, afdeling Andijk-West Dordrecht, Hollands oudste stad van water, historie en cultuur met haar rijke verleden waarin zij floreerde als handelsplaats en waar onder meer de basis is gelegd voor het Koninkrijk der Nederlanden. In 1572 werd in het Hof van Nederland de Eerste Vrije Statenvergadering gehouden.

Tijdens onze wandeling onder leiding van een gids van het Gilde werden we gewezen op vele verschillende panden gebouwd in diverse stijlen, van gotisch tot jugendstil. Daarbij vielen vooral de raampartijen op met bogen boven de vensters. Ook zagen we veel trapgevels. Het historisch centrum bestaat uit honderden monumenten, waaronder vele markante gebouwen die het bewonderen meer dan waard zijn. Langs de binnenwateren zijn de belangrijke overslaggoederen van destijds nog duidelijk terug te vinden in de stratnamen.
Ook bezochten we een paar hofjes zoals het Regenten- of Lenghenhof dat eigenlijk bestaat uit vier hofjes die door poorten met elkaar zijn verbonden. En de poorten gaan daar ’s avonds nog altijd op slot.

Daarna stond het Museum Huis Van Gijn op het programma. Simon van Gijn was zakenman, jurist en verzamelaar en woonde van 1864 tot zijn dood in 1922 in het huis. Zijn huis en het merendeel van zijn verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht met de opdracht de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten met als voorwaarde dat het interieur zoveel mogelijk intact zou blijven. Naast interieurs uit de 17e, 18e en 19e eeuw beschikt het museum over een collectie kunstnijverheid, een speelgoedverzameling en een grote collectie historieprenten. We keken onze ogen uit, het overtrof zeker alle verwachtingen.

Na al die indrukken werd het tijd om te genieten van het mooie weer op een terras met uitzicht op het drierivierenpuntkruispunt van de Oude Maas, Beneden Merwede en Noord, het drukst bevaren gedeelte van Europa.
Voor donker waren we weer terug in Andijk na een leerzame en gezellige dag.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen