dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu Andijk-West

Woensdag 9 augustus was het weer museumdag voor de museumgroep van de Vrouwen van Nu Andijk-West. Deze keer als doel Paleis Het Loo in Apeldoorn om de tentoonstelling “Chapeau! De hoeden van Koningin Beatrix” te  bezoeken.

Een unieke tentoonstelling van ruim 100 koninklijke hoeden. Ze zijn gedragen door onze voormalige koningin en stuk voor stuk handgemaakt. Allen uitblinkers in creativiteit en vakmanschap. Een koninklijke hoed heeft namelijk een belangrijke functie. Het is het sluitstuk van de functionele garderobe van de Koningin die één doel dient: haar positionering als staatshoofd van Nederland. De hoeden werden getoond met foto’s en filmbeelden van de gelegenheden waarop de ze werden gedragen.

Daarna maakten we een wandeling door de prachtige tuinen, teruggebracht in de barokke Hollandse stijl in de tijd van de eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart  II. Dankzij het project “Blauw & Bont” zijn in 2016 45 replica’s van Delfts blauwe tuinvazen teruggeplaatst in de tuinen. De tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie, hebben als thema de groei en bloei van de tuinen en benadrukken de prestatie om van een oorspronkelijke dorre heidevlakte een prachtige tuin te maken.
Natuurlijk wilden we ook het paleis van binnen bekijken en volgden de aangegeven route langs de ingerichte kamers en zalen van de Oranjes hoe ze er 300 jaar lang woonden en werkten.

Na een prachtige zonnige dag gingen we weer met de bus en de trein richting Andijk en voor wie de tentoonstelling nog wil bezoeken, dat kan nog tot en met 27 augustus 2017.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen