woensdag 22 mei 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu Andijk-West

Woensdag 11 april hebben 10 leden museum Het Schip in Amsterdam bezocht.
Het museum is gevestigd in een fabelachtig woningbouwcomplex ontworpen door de befaamde architect Michel de Klerk in Amsterdam West. Het expressionistische woningblok van rode baksteen is wereldberoemd en wordt in de volksmond Het Schip genoemd i.v.m. de vorm van het gebouw. Het behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School. Het wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw, waar goed te zien is hoe men voor en na de Woningwet was gehuisvest.

Tijdens de rondleiding, zowel buiten als binnen, zagen we nog twee andere monumentale woningbouwcomplexen met ieder een eigen stijl en net als Het Schip rijkelijk voorzien van golvende gevels en bijzondere ornamenten.
De krotwoning van voor de woningwet en een arbeiderswoning van daarna toonden een levensgroot verschil aan. Het dagelijks leven kreeg aanmerkelijk meer kleur en kwaliteit doordat de mensen veel betere huizen gingen bewonen. Er hing geen was meer op straat, in de huizen kwamen gas, licht en goed sanitair.
Op de binnenplaats van het museum zagen we het straatmeubilair ontworpen door Joan van der Mey, zoals de rode brievenbus, de bus voor de giro-enveloppen en de prullenbak met de felgele rand. En ook een Amsterdams “pissoir”, een prachtig voorbeeld van hoe de Amsterdamse School de wereld mooier maakte.
Na de rondleiding was er nog genoeg tijd over om op eigen gelegenheid het museum te bekijken en kunnen we terugkijken op een interessante dag.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen