Ondanks de slechte weersvoorspellingen en aangepaste dienstregeling van het openbaar vervoer heeft de Museumgroep van de Vrouwen van Nu, afdeling Andijk-West, op 22 januari jl. het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden bezocht. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling “Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap”. Herman Boerhaave werd 350 jaar geleden geboren en was een alleskunner: arts, anatoom, botanicus, scheikundige, humanist en onderzoeker. In zijn tijd één van de bekendste mannen van Europa.
Het museum is een schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Het Anatomisch Theater is het enige in Nederland en een replica van het Anatomisch Theater van de Leidse universiteit, gebouwd in 1595. Hierin wordt een film vertoond van vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis, fascinerend om te zien en te beleven.
Het topstuk van de tentoonstelling is het recent gerestaureerde familieportret van Rembrandt-leerling Aert de Gelder waarop Herman Boerhaave, zijn vrouw Maria Drolenvaux en dochter Johanna Maria te zien zijn. Dit portret uit de collectie van het Rijksmuseum is op de tentoonstelling voor het eerst in herstelde glorie te bewonderen.
We zagen de belangrijkste uitvindingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis via een verhaal tot leven komen. Heel herkenbaar waren de innovaties in de geneeskunde, van aderlaten tot bloedtransfusie en van amputaties tot complexere transplantaties. Ook de allereerste kunstnier en de ijzeren long waren indrukwekkend. Wat een mooie landkaarten, globes, natuurtekeningen en boeken met fraaie planten en dieren, een van de eerste computers en veel technische instrumenten.
Heel interessant was tentoonstelling “Op recept, 350 jaar medicijnen”. Het verhaal van de ontwikkeling van een ouderwetse apotheek naar de huidige farmacie. Van kruidenmengsels in prachtige Delfts blauwe apothekerspotten naar de chemische industrie van vandaag. En van poeders en mysterieuze stoffen in de apotheek van toen naar de efficiënte biotechniek van nu.
Jong en oud kan zich prima vermaken in dit verrassende museum en één dag is echt niet genoeg. Reden te meer om nogmaals op bezoek te gaan.