vrijdag 19 april 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu Andijk-West

Dinsdag 7 mei zochten we het als museumgroep van de Vrouwen van Nu Andijk-West eens wat dichter bij huis en gingen met de bus naar Hoorn.
We werden hartelijk welkom geheten in Museumhuis Bonck aan de Binnenluiendijk 3 waar men kan zien hoe er in de 17e eeuw werd gewoond. Het huis uit 1624 is genoemd naar koopman Bonck en heeft een bijzondere geschiedenis als koopmanshuis, linnenweverij, stadsboerderij en woonhuis. Al bijna 400 jaar wordt er gewoond en gewerkt. Het heeft een hangkamertje dat letterlijk is ”opgehangen” aan de zolderbalk en voelt bijna als een schip, met de houten betimmering rondom, een laag plafond en het uitzicht op het water. De enige plek in het huis met een duidelijke afgebakende functie is het kantoor. Dit woord is afgeleid van het Franse woord “comptoir” dat geldkist of toonbank betekent. Daar zagen we (vermoedelijk) de geldkist van koopman Bonck.

We kregen nog een duidelijke uitleg over het linnengoed dat op een speciale manier werd gevouwen zodat er meer linnen op een stapel leek te zijn dan in werkelijkheid. Ook de verschillende kwaliteiten kwamen naar voren.

Museumhuis Bonck is onderdeel van Vereniging Hendrick de Keyser die zich sinds 1918 inzet voor het behoud van historische architectuur en meerdere museumhuizen bezit verspreid over het hele land. Er is geen gefluister of afzetkoordjes te vinden, je mag op de stoelen zitten en in de kasten kijken.

Na de lunch gingen we naar het Westfries Museum voor een rondleiding. Het museum is gevestigd in het oude Statencollege, in 1632 gebouwd voor de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier. In dit bestuursorgaan waren zeven steden vertegenwoordigd, waarvan de wapens zijn terug te vinden op de getrapte gevel en in de vergaderzaal, de huidige schutterijzaal en daar begon onze rondleiding. De totale collectie omvat 30.000 objecten en samen vertellen ze het verhaal van de dynamische periode uit de Nederlandse geschiedenis en de betekenis ervan voor West-Friesland met het accent op de periode tussen 1500 en 1800. De aanloop, bloei en nasleep van de Gouden Eeuw. Onze gids loodste ons door de vele stijlkamers en gaf op boeiende wijze veel achtergrondinformatie over de schilderijen en interessante objecten. Zoals de vergulde zilveren beker van Graaf de Bossu, buitgemaakt tijdens de Slag op de Zuiderzee in 1573, het rariteitenkabinet, het portret van twee schutters met op de achtergrond het tafereel van Sint Joris in gevecht met de draak, het dubbel portret van het echtpaar Sonck. Ook weten we nu waar het woord drankorgel vandaan komt.
In de zaal waar het schilderij van de bewindhebbers van de VOC-Kamer Hoorn hangt ruik je de Gouden Eeuw letterlijk: kaneel, steranijs, nootmuskaat, foelie, kruidnagel en peper brengen je helemaal in Aziatische sfeer.
We kunnen weer terug zien op een gezellige en leerzame dag en dat je niet altijd ver weg hoeft om mooie musea te bezoeken.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen