donderdag 13 juni 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu Andijk-West

De Museumgroep van de Vrouwen van Nu Andijk-West ging op 14 augustus op bezoek in ’s-Hertogenbosch. Na de koffie met Bossche Bol, die natuurlijk niet mocht ontbreken, werden we opgehaald door een gids van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch voor een wandeling van twee uur door de historische binnenstad.

De stad is al sinds de stichting in de twaalfde eeuw een belangrijke vestingstad op de grens van Noord en Zuid Nederland. Muren, wallen, kanonnen en water beschermden de stad eeuwenlang tegen indringers. Door militaire ontwikkelingen werden de verdedigingswerken van de stad steeds uitgebreider. Van eenvoudige versterkte muren groeide de stad in de loop der tijden uit tot een vesting met complete militaire bouwwerken als bastions, lunetten en ravelijnen. De stad werd daardoor ook bekend als “De onoverwinnelijke moerasdraak”. Zo liepen we door de smalle karakteristieke straatjes, over pleinen en langs de bekende Bossche monumenten met verhalen uit het verleden en heden.

Hierbij ontbrak natuurlijk de bekende Sint-Janskathedraal niet, een laat gotisch, rijk versierde kerk gebouwd tussen 1390 en 1530 en sinds de 19e eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Een bouwwerk dat volstrekt uniek is in de Nederlandse kerkelijke architectuur. We liepen met de gids om de kerk heen over het oude kerkhof, aangezien hij niet binnen mocht gidsen. Hij wees ons op de zogenaamde luchtboogfiguren, menselijke en dierlijke wezens op weg naar de hemel, maar daarbij gehinderd door de duivel die als waterspuwer onder de rand van het dak uitsteekt.

Na afscheid van de gids te hebben genomen werd besloten om de kathedraal zelf van binnen te bekijken. Het interieur is overweldigend, wat een rijkdom met o.a. een koperen doopvont uit 1492, veel altaarretabels (een schilder- of beeldhouwwerk om op een altaar te plaatsen), een orgel uit de Renaissance, koorbanken uit de 15e eeuw en prachtige glas-in-loodramen uit de 19e eeuw.

We kwamen niet meer toe aan een vaartocht of een bezoek aan een museum, reden te meer om de stad van Jeroen Bosch nogmaals te bezoeken.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen