maandag 15 juli 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu Andijk-West

Na twee jaar was het weer mogelijk om met de Museumgroep van de Vrouwen van Nu Andijk-West op pad te gaan. Op woensdag 2 maart stapten we met 13 vrouwen in de bus naar Hoorn. Via een mooie route wandelend in de zon naar het Oostereiland begonnen we met een lunch in de brasserie aldaar.

En toen toch echt naar het Museum van de 20e Eeuw, gevestigd in de oude gevangenis “De Krententuin” met een indrukwekkende vaste collectie interieurs, exterieurs en duizenden objecten uit de vorige eeuw, zo herkenbaar voor iedereen. Ook zijn er steeds wisselende tentoonstellingen rond aansprekende onderwerpen.

We bezochten de expositie “50 jaar Jan, Jans en de Kinderen, 50 jaar klein geluk in Libelle”, een presentatie van 50 strips op XXL formaat in grote lichtbakken en vitrines met veel artikelen van de striphelden. In elke strip zitten herkenbare dingen uit het Nederlandse gezinsleven met sociaal-maatschappelijke thema’s. Jan Kruis, de geestelijke vader van de wekelijkse strip, stond zelf model als de vader Jan. De belevenissen van zijn eigen gezin waren de bron van inspiratie voor de familie Tromp. Hij introduceerde de term “je weet wel kater” (wie kent de rode kater niet) en uitdrukkingen als “hoi-pipeloi” en “Jeroen-poep-aan-je-schoen” werden in het dagelijks leven overgenomen.

De volgende expositie “Kijkbuisvrienden, 70 jaar Kindertelevisie” was helemaal een feest van herkenning. We beleefden onze kinderjaren opnieuw met originele items uit Pipo de Clown, Dappere Dodo, Okkie Trooy, Hamelen, Oebele, Theo en Thea, Sesamstraat, Peppi & Kokki, Q en Q, Ren je Rot, Ti-Ta Tovenaar, Ja Zuster Nee Zuster en nog vele anderen. Er waren fragmenten te zien en te horen op de aanwezige beeldschermen. Het was alsof Swiebertje echt koffie zat te drinken in de keuken van Saartje en ook de Bereboot en de woonwagen van Pipo stonden tentoongesteld. We zagen de kleding van Swiebertje, Pipo en Zuster Klivia, maar ook de originele poppen van Dappere Dodo, Rikkie en Slingertje, de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter.
Na een mooie wandeling bracht de bus ons weer naar Andijk en kunnen we terugzien op een gezellige en nostalgische dag.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen