vrijdag 12 april 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu Andijk-West

Woensdag 10 augustus ging de museumgroep van de Vrouwen van Nu Andijk-West met 7 vrouwen per bus en trein naar Gouda om het Wonder van Gouda te beleven. Dit naar aanleiding van het 750-jarig bestaan van Gouda, in 2022 viert de stad dat ze 750 jaar geleden stadsrechten kreeg.
De wandeling vanaf het station naar de monumentale binnenstad was al een ware belevenis via de Markt en langs het 15e eeuwse stadhuis naar de Sints-Janskerk. In die kerk begint de unieke reis langs 16e eeuwse kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Tijdens de Beeldenstorm in werden er veel katholieke kerken vernield, maar Gouda ontspringt de dans. Alle kunstschatten worden in veiligheid gebracht, waaronder altaarstukken die later in Museum Gouda terechtkomen. En die altaarstukken van de beste kunstenaars uit die tijd keren na zo’n 450 jaar terug naar de kerk die in 1572 protestants werd om zo van een ingetogen monument nog eenmaal te veranderen in een katholieke kerk vol kleuren, geuren, stemmen en klanken. Ook de prachtige glas-in-lood-ramen zijn zeer de moeite waard.
Daarna via een oude poort naar het Museum Gouda, van oorsprong een middeleeuws gasthuis. Hier zijn de zogeheten cartons, de levensgrote ontwerptekeningen van de glas-in-lood-ramen in de Sint-Janskerk, waarvan sommige wel 22 meter lang zijn. Ze zijn uiterst kwetsbaar, maar al die eeuwen in tact gebleven, ook een wonder op zich.

Verder bekijken we Stille Pracht, de verzameling van Paul Arntzenius (1883-1965) die hij schenkt aan het museum en voornamelijk bestaat uit werk van de Franse school van Barbizon en de Nederlandse Haagse School. Het zijn harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens.

Tot slot nog een bezichtiging van Gouds plateel. Ruim een eeuw geleden groeide Gouda uit tot een van de belangrijkste centra voor sieraardewerk en zagen we de topstukken van de bekendste aardewerkfabrieken in Gouda. Van Jugendstil tot Amsterdamse school, van klassiek tot modern, het was er allemaal.

We kunnen terugzien op een prachtige dag met heerlijk weer en een unieke tentoonstelling in een historische stad waar het goed toeven is.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen