maandag 15 juli 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu Andijk-West

De Museumgroep van de Vrouwen van Nu Andijk-West bezocht op 23 mei jl. met z’n negenen de tentoonstelling “1917 Romanovs & Revolutie” in de Hermitage in Amsterdam.

Films, foto’s schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. Zo kan men in woord en beeld ervaren hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten.
De tsaar en tsarina leiden met hun vijf kinderen, geboren uit een echt liefdeshuwelijk, een teruggetrokken bestaan. Staatszaken zijn voor Nicolaas vaak ver weg. Politieke misstanden stapelen zich op. De Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende revolutie van februari 1917 leiden tot het aftreden van de tsaar en een jaar later worden hij en zijn gezin vermoord. Anno 2017 zijn vele raadsels rond deze moord opgehelderd en worden in St.-Petersburg voorbereidingen getroffen om de stoffelijke resten van de laatste gezinsleden bij te zetten in het familiegraf.
Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren kleidingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands “zilveren eeuw”, diverse Faberge-objecten en een van de moordwapens. Het einde van 300 jaar Romanov-dynastie is nog te zien tot en met 17 september 2017.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen