maandag 14 oktober 2024
spot_img

Museumgroep Vrouwen van Nu

Woensdag 13 december  gingen we met 11 leden van de museumgroep van de Vrouwen van Nu, afdeling Andijk-West op een wel heel speciale manier naar de stad Deventer, de hanzestad aan de IJssel. Terug in de trein vanaf Apeldoorn, tijdens onze vorige museumdag, raakten we in gesprek met een medepassagier die ons spontaan aanbood om Deventer te laten zien.

Na een tijdje werden er afspraken gemaakt. Haar collega is gids bij de VVV, dus hebben we haar geboekt en deze twee dames zouden ons een mooie dag bezorgen. Nou dat is zeker gelukt.
We wandelden door de middeleeuwse straatjes, historische pakhuizen, monumentale gebouwen en kerken, maar ook zagen we het oudste stenen huis van Nederland, de Latijnse school, athenaeumbibliotheek, synagoge, Geert Grootehuis, het enige hofje en nog vele andere bijzondere plekken. Bij ieder monument hoorden we interessante verhalen en op alle vragen kwam een antwoord. Ook viel het op dat er zoveel leuke kleine winkeltjes waren.  Wat een geluk dat de binnenstad behouden is gebleven. Het is dan ook begrijpelijk dat het Dickensfestijn daar zo goed past. Je waant je echt in die tijd.
Vanaf de middeleeuwen was de kerkelijke macht in de Lebuinuskerk, de bestuurlijke macht in het oude stadhuis en de wetenschappelijke macht in de Latijnse school.

Na de wandeling werden we opgewacht met heerlijke warme koffie en thee met Deventer koek in het bijzondere stadhuis, ontworpen door het Neutelings Riedijk Architecten. Daar ging de rondleiding verder en zagen we de vele prachtige vertrekken. Het architectenbureau won eind november de Abe Bonnemaprijs 2017 en is sindskort één van de 62  genomineerden voor het beste gebouw ter wereld.  Het ontwerp sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van tuinen en binnenpleinen, verbonden door paden, steegjes, gangen en poorten. Kunst heeft een belangrijke plek in het stadhuis en zo kwam het idee om vingerafdrukken van 2264 Deventenaren als raamwerken in het gebouw te verwerken. Een stadhuis van en voor inwoners. We zagen ook veel schilderijen, waaronder het bekende werk “De Magistraat” van schilder Gerard ter Borch. Het doek laat het toenmalige stadsbestuur zien, een uniek onderwerp voor die tijd.
Het Deventer stadhuis behoort tot de duurzaamste overheidsgebouwen van Nederland, 25 % energiezuiniger dan vergelijkbare kantoren in het land.

Al met al een boeiende dag, zowel buiten als binnen en zeker de moeite waard om nog eens te bezoeken met als grootste publiekstreffers de Boekenmarkt en het Dickensfestijn.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen