donderdag 13 juni 2024
spot_img

Mw. Swart 100 jaar

Mevrouw Swart – Dijkstra is vandaag - 23 november 2016 -100 jaar geworden. Ter gelegenheid daarvan hebben we haar afgelopen maandag op de foto gezet. Haar jeugdherinneringen zijn in boekvorm uitgegeven.

Op 23 november 1916 werd ze geboren. Haar geheugen is nog ijzersterk. Jo (Joukje) Swart-Dijkstra heeft een schat aan verhalen over hoe ze opgroeide in het Friese Deersum, een dorp tussen Sneek en Leeuwarden.

Deze herinneringen staan opgetekend in het boekje ‘Een jeugd in Deersum’. Het vormt een levendig tijdsbeeld van de jaren 1920-1930 van het dorpsleven op het platteland gezien door de ogen van een kind.

mwswartkind
Jo als klein meisje met haar broer. Foto aangeleverd.

Ze schaatste als twintiger twee keer de Elfstedentocht, onder meer tijdens de barre tocht van 1940. Van de 2716 toerrijders behaalde slechts 27 de eindstreep, vanwege de weersomstandigheden heeft Jo destijds de tocht niet helemaal uitgeschaatst. Zij is samen met andere schaatsers voortijdig van het ijs gehaald. Haar ‘kruisje’ kreeg ze echter wel. Iedereen die een x-aantal kilometers had afgelegd kwam daarvoor in aanmerking.
Ze trouwde in 1942 met een Andijker en woont sindsdien in ons dorp.

‘Een jeugd in Deersum’ beslaat 73 bladzijden met historische foto’s en is te bestellen voor € 15 inclusief verzendkosten via
eenjeugdindeersum@gmail.com

 

mwswart100burry

Op de foto wordt mevrouw Swart gefeliciteerd door Burgemeester Streng
van gemeente Medemblik in huize Sorghvliet in Andijk.

Foto: Koos Dol/De Andijker

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen